Начало / Uncategorized / Нощно бдение и света литургия в чест на св. Ромил Бдински във Видин

Нощно бдение и света литургия в чест на св. Ромил Бдински във Видин

Всенощно бдение и Архиерейска света литургия за празника на св. Ромил Видински (Бдински) отслужи Ловчанския митрополит Гавриил в съслужение с Видинският митрополит Даниил, информира БТА.

В службата в храм „Св. Николай Чудотворец“ във Видин освен свещениците от храмовете в дунавския град участваха още отец Климент от Зографския манастир, отец Траян, който служи във Великобритания, монашеското братство от епархията. Митрополитският храм се огласяше от песнопенията на хор „Св. Наум Охридски“ с ръководител д-р Андрей Касабов.

В житието на светеца е записано, че св. преподобни Ромил е роден в град Бдин (Видин). Заможността на родителите и неговата даровитост му дали възможност да получи добро образование. Когато пораснал, отишъл тайно в Търново и в манастира „Св. Богородица Пътеводителка“ бил постриган за монах с името Роман. За неговото мъдро смирение и любов към всички и най-вече към болните монасите започнали да го наричат „Добрият Роман“. Той е ученик на св. Григорий Синаит, един от проповедниците на исихазма, и пребивава в неговия манастир в областта Парория в Странджа планина. Там приема велика монашеска схима с името Ромил. Пребива известно време в манастирите на Атонската света обител, следван от своя ученик и автор на неговото житие Григорий Доброписец, и в Албания. Накрая се установява в Раваница (Сърбия), в манастира „Св. Възнесение“, където починал на 16 януари 1375 г.

През целия си живот Св. Ромил е проявявал милосърдие, като се е грижил за немощните, доказвал е своята любов към Бога и ближния. Светецът е придобил Божията благодат, което е дар и радост за всички християни и за родния му град, каза в своята проповед Видинският митрополит Даниил. Св. Ромил е един от духовните покровителите на Видин. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Бягащи от огнения ад намериха спасение в сливенски манастир

Петима бягащи от пожарите в с. Срем, Тополовградска община, намериха спасение в Устремския манастир „Света ...