Начало / Uncategorized / Възстановяват древен манастир в бургаското село Завет

Възстановяват древен манастир в бургаското село Завет

Инициаторите за възстановяването на манастира над село Завет са Кънчо Куцаров заедно с двама негови съмишленици Георги Димитров и Георги Йовчев. Създават сдружение с нестопанска цел. Началото е през 2008 година, съобщава БНР.

„Там, където е построен новият храм, имаше руините на стария храм, на стария манастир. Той не е като големите манастири Роженския, Рилския, но хората си го знаят като манастир и в Сливенската епархия се води като манастир“.

Преди 1944 година на мястото е имало обител, в която са живели двама или трима монаси. С времето обаче манастирът се саморазрушава, цитира думите на по-възрастните жители на селото Кънчо Куцаров. „Обаче след 9 септември не се е поддържало и беше западнало. Старото го изчистихме. Само едни стени бяха останали с турските керемиди, както е било едно време. И направихме това новото, което е“.

За всичко отделят лични средства, събират дарения, приятели помагат с труд и материали.

Икононстасът също ще бъде дарение. От приятел на Кънчо Куцаров. „Иван Грудев от Айтос. Пак е с дарение неговия труд. Намерили сме от Бургас един човек, който се занимава с изписването на такива обекти. Там ще ни трябват 10 000 лева. Един от най-големите проблеми, пред който Кънчо Куцаров и неговите приятели се изправят, е свързан със земята.

За Ангел Карадаков

Виж още

Храмът „Свети Николай” във Велико Търново се нуждае от спешен ремонт

Една от емблемите на Велико Търново – храмът „Свети Николай” построен през 1836 г. от майстор Колю Фичето се нуждае ...