Начало / Uncategorized / Мисли на Сливенския митрополит Йоаникий

Мисли на Сливенския митрополит Йоаникий

Сливенският митрополит Йоаникий бе ерудит книжовник, който имаше дара да познава богатството на словото, да борави изкусно с него и винаги добре да насочва и наставлява православните християни в следването на Христос. Неговите слова и личният му пример от ревност по Бога са известни на всички и ще се помнят и занапред. Споделяме с вас мисли-цитати на митрополит Йоаникий, които да насочат духовния ни поглед към Бога и към молитва за приснопаметния митрополит.

„Да простим, за да бъдем простени, да помилваме, за да бъдем помилвани изисква от нас Божията любов. Ако не очистим всяка неприязън към своите братя от сърцата си, то и Бог не ще ни приеме в общение със Себе Си, даже и при вкусването на пресветите Му Тяло и Кръв; нито светлината Му ще ни просветлява и изпълва с празнична пасхална радост“.

Из Пасхално послание – 2023 г.

„Не парите, властта и славата правят човека щастлив и доволен от живота си, а близостта до Бога, Неговото благословение и любов“.

Из Рождественско послание – 2023 г.

„Но може ли да проповядва словото този, който не го познава? А би ли могъл да го познава такъв, който не го чете? Очевидно не. Затова свещениците, повече от миряните, трябва да отделят време за четене на Свещ. Писание, а не да се задоволяват само с четивата от храмовото богослужение. А за да разбират и обясняват правилно словото Божие, на свещениците е необходимо да прибягват  и до тълкуванията на св.отци на Църквата. И изобщо без редовно събеседване с последните – чрез четене на творенията им – едва ли е възможно за един свещеник да бъде добър проповедник и учител в християнския закон. Но и само четенето не е достатъчно, за да бъде свещеникът силен в словото, да бъде глас на Христа и инструмент на Св. Дух. Св. Йоан Кронщадтски споделя от опита си: „Ако искаш добре да пишеш проповеди, непременно се кай за своите грехопадения. И ще бъдеш прекрасен, вдъхновен, силен проповедник“. И пак на друго място св. Йоан казва: „За да е силно словото ти се старай да живееш благочестиво – всички благочестиви са силни в словото“. А ако свещеникът разчита само на знанията и интелекта си, но пренебрегва благочестивия живот, над него се изпълват думите на Премъдрия Иисус син Сирахов: „Някой се изхитря в речите, но бива омразен (…), защото не му е дадена от Господа благодат и той е лишен от всяка мъдрост“ (Прем.Сир.37:23,24).

Из Архипастирско послание до енорийските свещеници в Сливенска Епархия – 2022 г.

„А колко са далече от Христовия мир тези, които търсят разделения, обиди, злепоставяния, раздори, неправди, лъжи, „които злото наричат добро, и доброто – зло, тъмнината считат за светлина, и светлината – за тъмнина…, които са мъдри в своите очи и разумни пред сами себе си“. /Ис. 5:20, 21/ Въпреки големите проблеми и предизвикателства, няма земна сила, която да спре нашия духовен устрем и портите адови няма да надделеят Църквата /Мт. 16:18/, защото е Божествена“.

Из Рождественско послание  – 2019 г.

„Всеки от нас в този живот има трудности, неволи, болести и много други изпитания. Нека да проявим толерантност, добродушие, снизходителност и голямо търпение към ближните. Така ние ще получим Небесен мир, опора и удовлетворение от Родилия се Богомладенец“.

Из Рождественско послание – 2012 г.

„Въпреки че времената се променят, Божието слово се не променя. Въпреки многото превратности в живота, Православната Църква остава вярна на Своя Основател. Всяка епоха поставя пред Църквата проблеми, които трябва да се разрешават, но и във всяка епоха има православни духовни светилници. Във всяка епоха има достойни изповедници и прославени мъченици. Бог прославя ония, които Го прославят /1 Цар.2:30/. Неизследим е Божият Промисъл към Богопреданите. Бог невидимо благославя верните. Той тайнствено подкрепя изнемогващите, чудно утешава скърбящите“.

Из слово на митрополит Йоаникий по повод неговата седемдесет и пет годишнина.

„Да просветим ума си, за да имаме правилно понятие за Бога, обкръжаващия ни свят и за самия човек. Да закалим волята си, за да можем да разграничаваме чистото от нечистото. Да облагородим нравите си, за да имаме радостта и благословението на Възкръсналия Господ Иисус Христос. Да обикнем Възкръсналия Господ Иисус Христос с цялото си сърце, душа и разум, и тогава няма да ни смутят човешките неправди“.

Из Пасхално послание – 2013 г.

„Как да се очистим ние човеците, облечени в плът? Защо трудно се отделяме от земята и бавно се насочваме към небето? Защо сме постоянни за земното оцеляване, а сме небрежни към вечните блага. Защо трудно вършим добро, а лесно правим зло? Христос ни дарява мир, а ние създаваме раздори! Христос ни учи на любов, а ние живеем в омраза. Христос ни дарява опрощение, а ние пребиваваме в ожесточение“.

Из Рождественско послание – 2009 г. 
 

За Ангел Карадаков

Виж още

Със заупокойна литургия и с панихида беше почетена паметта на българския екзарх Йосиф

Тази година се навършват 183 години от рождението и 109 години от кончината на приснопаметния ...