Начало / Uncategorized / Нова книга с разкази на свещ. Йоан Карамихалев излезе от печат

Нова книга с разкази на свещ. Йоан Карамихалев излезе от печат

В навечерието на Рождество Христово и новата 2024 г. излезе от печат новият сборник с къси разкази на църковна тематика на свещеника в столичния храм „Св. София” иконом Йоан Карамихалев. Сборникът носи заглавието „Разминаване с огъня”.

Названието на книгата е изведено от един от разказите под заглавие „Недосъхнала пръчка” и е свързано с мотото на сборника – текста от Евангелието от Йоан  15 глава, 5, 6 стих: „Аз съм лозата, вие пръчките; който пребъдва в Мене, и Аз в него, той дава много плод; защото без Мене не можете да вършите нищо. Ако някой не пребъде в Мене, бива изхвърлен навън, както пръчката, и изсъхва; и събират пръчките, та ги хвърлят в огън, и те изгарят”.

„Тази книга – пише в предговора към нея известният наш поет, преводач и публицист Румен Стоянов, който е и редактор на сборника – заедно с предходилите я две на същия автор, „Лъх от тих вятър“ (2020) и „Хлъзгаво време“ (2022), съставя, тематично и изказово, на еднакво високо художествено равнище, необявена и необорима трилогия”.

Това, което отличава новия сборник от предишните два е, че в половината от разказите главните герои не са духовници, а хора влезли по някакъв начин в досег с Църквата. Героите на разказите оживяват, въпреки, а може би именно, поради лаконичния изказ, прецизен и точен в простотата си, който дава място на въображението на читателя. Разказите са пропити от тънка самоирония и лек, беззлобен, добродушен, неосъдителен, несаркастичен хумор, който предизвиква само съчувствена усмивка.

Забележителен е начинът, по който, скъпейки думите, просто, без показна ученост, без самоувереност, сдържано отец Йоан прави така, че богооткровените истини на вярата да достигнат до сърцата на читателите.

За заявки – 0887935846

 

За Ангел Карадаков

Виж още

Храмът „Свети Николай” във Велико Търново се нуждае от спешен ремонт

Една от емблемите на Велико Търново – храмът „Свети Николай” построен през 1836 г. от майстор Колю Фичето се нуждае ...