Начало / Uncategorized / Продължава строежът на храм за Българската православна църковна община “Св. Йоан Рилски” в Лондон

Продължава строежът на храм за Българската православна църковна община “Св. Йоан Рилски” в Лондон

За Българската православна църковна община “Св. Йоан Рилски” в Лондон, изминалата 2023 година по Божия милост беше успешна.

Увеличиха се многократно християните участващи в богослужението и пространството на параклиса стана невъзможно да побира разрастващата се общност. Поради това Негово Високопреосвещенство Западно -и Средноевропейски митрополит Антоний започна кампания по разширяването на параклиса към Посолството на Република България в Лондон. Беше разработен архитектурен дизайн, който обединява три различни пространства в едно, изграждането на олтар, купол с пандантиви, наос с колонади и вход от към главната улица. Проектът беше защитен пред общината в Уестминстър и издадено разрешение за строеж. Митрополит Антоний и Посланик Марин Райков, успяха да защитят проекта и пред Министерство на Външните работи на Република България да предостави своите имоти за построяването на първия български храм на Бългаската православна църква- Българска Патриаршия в Лондон, а Дирекция Вероизповедания към Министерски съвет успя да отпусне сумата от 800 000 лв. С предоставените средства и с дарения на християните в Лондон, бяха заплатени необходимите дизайни за храма: строително-инженерен, електрически и водни инсталации, климатизация като паралелно с това започнаха строителни дейности. Изгради се скеле, започна подготовка за обединяване на пространствата, разкриване на подпокривното пространство, подготовка за нова покривна конструкция, разкриване основите на сградата и подготовка за изграждане на метална конструкция с колонади и купол и втори етаж. В самият край на 2023 година получихме и радостната новина от митрополит Антоний, че Министерски съвет отпуска нови 1 500 000 лв за изграждането на храм “Св. Йоан Рилски” в Лондон, с които ще бъде реализирана по-голямата част от строителния процес.

Църковното настоятелство благодари на Негово Високопреосвещенство Западно-и Средноевропейски митрополит Антоний за неуморните трудове и ангажимент към църковните общини в епархията си. Благодарни сме и на Министерски съвет на Република България за разбирането и грижата за нашите сънародници на Острова, които искат да живеят благодатния живот на Църквата и да потвърждават своята православна идентичност. Това наистина ще стане възможно с общата отпусната сума от Българската държава в размер на 2 300 000 лева, за да имат българите така желания свой първи храм в сърцето на Лондон! Всички си пожелаваме следващото Рождество Христово да бъде посрещнато в този нов и благолепен български храм!

По информация на Официалния сайт на Св. Синод. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Храмът „Свети Николай” във Велико Търново се нуждае от спешен ремонт

Една от емблемите на Велико Търново – храмът „Свети Николай” построен през 1836 г. от майстор Колю Фичето се нуждае ...