Начало / Uncategorized / Българи отбелязаха празника Събор на Пресвета Богородица в древната базилика „Санта Мария Маджоре“ в Рим

Българи отбелязаха празника Събор на Пресвета Богородица в древната базилика „Санта Мария Маджоре“ в Рим

На втория ден от Рождество Христово православни християни от Българската православна църковна община „Свети Седмочисленици“ в Рим и околностите отбелязаха празника Събор на Пресвета Богородица в древната базилика „Санта Мария Маджоре“ в Рим, съобщава БТА.

На Божествената света литургия освен българите и настоятелите, дошли от Рим, Анцио, Нетуно и Колеферо, присъстваха православни поклонници от Гърция, Кипър, Украйна, Румъния и Близкия Изток, съобщиха от Българската православна църковна община в Рим в своята Фейсбук страница.

„С благословението на Негово Високопреосвещенство митрополит Антоний Западно- и Средноевропейски и със специалното позволение от Ватикана, вече трета година само българските православни християни, под ръководството на своя духовен отец проф. д-р Иван Иванов, могат да извършват богослужение на този свят ден в едно от най-светите места в Рим, където се пазят яслите на Богомладенеца Иисус, и където през девети век по времето на папа Андриан Втори са били осветени славянските книги, а светите братя Кирил и Методий и техните ученици са били ръкоположени“, допълниха от Църквата.

В наследството на Кирило-Методиевата традиция, богослужението беше отслужено на славянски и български език, но за да бъде разбираемо и за гостите, някои от молитвите бяха изпълнени на италиански и английски език, става ясно още от публикацията.

„По време на Светата Божествена литургия вярващите българи се потопиха в рождественската радост, облети с благодатта на Пресвета Троица и заедно с ангелите на небесата пееха рождественския химн: „Слава на Бога във висините и на земята мир, между човеците благоволение. Кулминацията на литургийната радост за верните християни беше причастяването им с Тялото и Кръвта Христови“, посочиха още от Църквата. 

Специално за богослужението на българите присъства и монсеньор Яромир Задрапа, представител на Папския дикастерий за насърчаване на християнското единство, който поздрави българите за празника и участва с тях на братската трапеза след Литургията. 

„Честито Рождество Христово! За много години“, написаха от българската църква в социалната мрежа.

За Ангел Карадаков

Виж още

В памет на Българския патриарх Неофит – брой на списание „Светодавец“

Уважаеми читатели, представяме ви новия брой на списание „Светодавец“, посветен на Българския патриарх Неофит. Говорим ...