Начало / Uncategorized / Епископ Герасим: На Коледа всеки от нас иска да се доближи до Бога

Епископ Герасим: На Коледа всеки от нас иска да се доближи до Бога

На Коледа всеки от нас иска да се доближи до Бога. Това каза Мелнишкият епископ Герасим, главен секретар на Светия Синод, в празничното издание на „Денят на Фокус“ по радио „Фокус“.

„Ако Възкресението е най-голямото чудо, то появата на Божия син на света е следващото най-голямо чудо в историята на човечеството. Думата чудо в съвременен контекст е употребена, изхабена. Вярата ни в чудеса е намаляла заради консуматорството. Истинските чудеса като че ли не забелязваме. Ако човек мисли за материален просперитет и физическо оцеляване, чудесата са най-малкото на втори план“, разказа епископът.

„Да си жив и здрав е толкова смислен израз, но ако го ползваме за щяло и нещяло, той девалвира. Съперничат му гръмки изрази, които би трябвало да изразяват нещо грандиозно, а ние ги ползваме непрекъснато. В случая с Рождество, освен атмосферата на пазаруване и почивка, вечерта на Бъдни вечер не е само, за да се видят с близките си. Има атмосфера, различна от коледния дух – тя се нарича благодат. Това е положителна енергия, която Христос е донесъл в нашия грешен свят. Хората го усещат в сърцето си, но не могат да го облекат с думи. Това се случва и на Великден – влизайки в храма, усещат благодат, която хората често не разбират. Търсенето на духа на Рождество и Възкресение продължава през целия ни живот“, смята епископ Герасим.

„Човек сам е предизвикал злото заради греха. Искаме да се върнем във времето, в което сме създадени – там, където ни е било спокойно и добре, преди първородния грях“, смята отецът. „Щастието е в пълнотата на истинската любов, загубили сме я заради греха. Макар да не знаем как точно да се върнем към Божия рай, но ние се стремим към него“, убеден е епископът.

Покаянието и връщането към Бога изискват усилия, а ние искаме да минем пътя бързо – с пари, с време, но да не нарушаваме много комфорта си. Истинското щастие обаче е другаде, пътят не е кратък, свидетелства епископ Герасим.

„Знаем, че има добро и зло, ние разбираме, че съществуват плюс и минус и те рядко съжителстват на едно място. Няма сивота в живота – доброто е добро, злото е зло, а опитите за смесване са лъжа. Днес някой непрекъснато се опитва да подмени доброто със зло, но не трябва да слушаме думите, а да гледаме делата. Не трябва да позволяваме да бъдем подмамвани“, категоричен е отецът. Човекът трябва да се научи да мисли и чувства самостоятелно, да се доверява на интуицията си, посъветва отецът. Вярата е твърда надежда в онова, което не се вижда, каза още свещеникът.

Прототипът на Дядо Коледа е свети Николай, който е пускал наистина дарове през комина. Тогава една компания взима този образ и го превръща в комерсиален продукт, припомни истината за произхода на празника днес мелнишкият епископ Герасим.

Интервюто може да чуете тук.

За Ангел Карадаков

Виж още

Патриарх Даниил възглави празничната света Литургия в столичния храм „Св. Неделя“

На 14 юли, 3 Неделя след Петдесетница, посветена на св. Отци от 6-те Вселенски събори, ...