Начало / Uncategorized / Положен бе основен камък на храм във ВМА

Положен бе основен камък на храм във ВМА

В сряда, 20 декември – Игнажден, бе извършена първа копка и полагане на основен камък на нов православен храм в София. Той ще бъде изграден на територията на ВМА и ще бъде посветен на св. Николай Мирликийски Чудотворец, св. Георги Победоносец и св. Лука, архиепископ Кримски, съобщи Софийска св. митрополия.

Водосветът и полагането на първия камък в основите на бъдещия храм бе извършен от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. Заедно с него в чинопоследованието взеха участие архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, архимандрит Силуан, игумен на мъжкия манастир „Св. Петка“, с. Бистрица, протойерей Лъчезар Вълков, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

На първата копка присъстваше цялото ръководство на ВМА, во главе с началника генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, лекари и административни служители, сред които доц. д-р Ивайло Найденов, декан на Богословския факултет и доц. д-р Венцислав Каравълчев.

Съгласно традицията, до камъка бе поставена стъкленица, в която бе сложен специален свитък с имената на ктиторите и дарителите на новия храм. В края на чинопоследованието епископ Поликарп се обърна към присъстващите и като каза, че в този ден честваме св. Игнатий Богоносец (носещ в сърцето си Бога) подчерта, че „там където има храм, има надежда, има и Божие благословение“.

Владиката подари на генерал Мутафчийски икона с образите на св. Николай Мирликийски Чудотворец, св. великомъченик Георги Победоносец и св. Лука Кримски, и пожела: „Нека да бъдат в подкрепа на целия екип на ВМА, а този параклис, който се надявам в съвсем скоро да осветим, да бъде място, в което всеки пристъпил го да намира утеха, мир и изцеление на своите духовни и телесни немощи“. От своя страна генерал Мутафчийски развълнувано сподели: „Това е паметен ден за ВМА, защото в своята сто годишна история за първи път ще има храм. Ние разглеждаме философски полагането на този камък, а именно, че слагаме още веднъж твърдите устои на нашата православна вяра и на това място, защото ние имаме нужда и от упование в Бога, не само в своите знания. Както ние като професионалисти, така и нашите пациенти, които гледат към нас с надежда и се молят, за да получат и Божията благословя за изцеление. Благодаря за самоотвержената грижа към нас!“ – каза още той.

Инициативата за изграждането на новия православен храм е на ръководството но Военна медицинска академия. До нея се е достигнало благодарение на многото съвместни инициативи, организирани през последните три години от Софийска света митрополия и болничното заведение. В края на месец октомври, когато във ВМА бяха донесени за поклонение мощи на седем светци, стартира и дарителска кампания за събиране на средства за изграждането на параклис. Първите средства вече са постъпили, а генерал Мутафчийски с радост споделя, че те са една четвърт от необходимите средства, и изрази надежда догодина да бъде осветен новия параклис.

За Ангел Карадаков

Виж още

Днес е съборът на Доростолските мъченици

Днес отбелязваме Събор на светите Доростолски мъченици. Празникът се отбеляза от 2016 г. насам по ...