Начало / Uncategorized / Света литургия събра наши сънародници в древния храм „Санта Мария ин Монтичели“ в Рим

Света литургия събра наши сънародници в древния храм „Санта Мария ин Монтичели“ в Рим

Със Света литургия Българската православна църковна община „Свети Седмочисленици“ в Рим и околностите отпразнува десетата Неделя след Неделя подир Въздвижение. Настоятелството на Църковната ни община в Рим и мисиите в Анцио, Нетуно и Колеферо проведоха и зимно заседание, съобщиха в своята Фейсбук страница от българския православен храм в италианската столица, съобщи БТА.

„На Светата литургия много вярващи православни християни се изповядаха и причастиха с Тялото и Кръвта Христови. Присъстваха настоятелите от Рим, Анцио, Нетуно и Колеферо“, посочиха от църквата.

По време на зимното заседание на Настоятелството бяха разгледани въпроси, свързани с настоящите текущи задачи на Общината, предстоящите събития и богослуженията по повод Рождественските и новогодишните празници, както и архипасторското посещение на митрополит Антоний в Сицилия и Рим през месец януари 2024 година, допълниха от храма. 

След литургията бе направено посещение на църквата „Сан Паоло ала Регола“, където по договор с Ватикана българите отслужват своите богослужения, и където в момента се извършва ремонт на купола и олтарното пространство. 

„По този повод председателят на православната ни община в Рим протойерей проф. Иванов се среща с преподобния отец Гонзало, представител на Францисканския орден, който стопанисва храма и обсъдиха бъдещите варианти за литургичното ползване на храма на Свети Павел, което ще стане възможно след приключване на ремонта през 2024 година и уточняването на договорните отношения с Викариата на Рим. Дотогава Българската православна църковна община в Рим ще продължи да извършва своята литургична и пастирска дейност в древния храм „Санта Мария ин Монтичели“. Благодарим на Бога всичко“, съобщиха още от църквата.

За Ангел Карадаков

Виж още

В памет на Българския патриарх Неофит – брой на списание „Светодавец“

Уважаеми читатели, представяме ви новия брой на списание „Светодавец“, посветен на Българския патриарх Неофит. Говорим ...