Начало / Uncategorized / Излезе нов брой на електронното списание „Светодавец“

Излезе нов брой на електронното списание „Светодавец“

Уважаеми читатели, радвам се да ви представя новия брой на православното списание „Светодавец“, в който отбелязваме две важни събития, случили се през октомври тази година. Първото е честването на бележитата 120-годишнина на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“, а втората е основаването на нов църковен празник – Прославяне мощите на светия патриарх Евтимий Търновски.

Тези събития имат не просто историческо значение, но и духовно. Самият факт, че вече над 120 години деца се обучават на служение Богу е знаменителен. Мисията на Софийската духовна семинария е много по-голяма от това просто да подготвя кадри, които да станат свещенослужители – свещеници и монаси.

Мисията, която виждаме и в исторически план, на духовното ни училище е да пази и съгрява духовните устои на народа ни. Във времена на изпитания – да бъде помощник и крепител. Във времена на политическа несигурност и кардинални промени, като онези през време на атеистичния период, да отстоява истината с цената на всичко. Във времена на спокойствие и просперитет да бъде сеяч на Словото Божие, което да покълва и расте в сърцата на всички. В броя разговаряме с проф. Павел Павлов от Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, който е възпитаник на духовното училище. С него беседваме за времето на училището, когато то е пратено на гара „Черепиш“. За историческия прочит на това изгнание и за духовния климат в духовното училище през време на атеистичния политически строй ще може да прочетете на страниците на сегашния ни брой.

Установяването на нов празник в родната ни Църква също е отбелязан в страниците на списание „Светодавец“. Тук поместваме, както обръщението на Св. Синод на БПЦ-БП, така и житието на светия наш патриарх, останал до последно със своя народ и положил всички сили за неговото спасение.

Разбира се, продължаваме и поредицата публикации – беседи на протопрезвитер Александър Шмеман, на когото отбелязваме през настоящата година годишнина от кончината. Спомняме си за него, а чрез написаното и произнесено от него слово, помагаме и на духовния си живот.

Приятно четене!

Ангел Карадаков

Съдържание на брой 9-10 на списание „Светодавец“

Нов празник в църковния календар – стр. 6

Патриаршеско и синодално послание по повод Прославление на светите мощи на св. Евтимий, патриарх Търновски – стр. 11

Житие на св. Евтимий, патриарх Търновски – стр. 17

Годишнина

120 години Софийска духовна семинария „Св. Йоан Рилски“ – стр. 36

Тържествено слово на Браницкия епископ Пахомий – стр. 46

Семинарията е училище за апостоли – интервю с проф. Павел Павлов – стр. 54

Беседи от радио „Свобода“

Църквата след  апостолите – протопрезвитер Александър Шмеман – стр. 66

Новия брой може да прочетете тук или за по-удобно четене тук.

Печатно издание на списанието може да поръчате тук

За Ангел Карадаков

Виж още

Неделя на Слепия

«Иди се умий в къпалнята Силоам, което значи: пратен.» (Йоан. 9:7) Едно забележително чудо с ...