Начало / Uncategorized / Излезе книгита „Три Зографски кондики (1799 – 1807 г.). Разчитане, набор и коментар“

Излезе книгита „Три Зографски кондики (1799 – 1807 г.). Разчитане, набор и коментар“

В изданието са представени три кондики – №55, 245 и 246, съхранявани в архива на Зографската света обител на Света Гора. Те представляват сметководни книги, в които се описват всички приходи и разходи, дългове и заеми на монашеската общност, направени в периода 1799–1807 г.

Кондиките са важен извор за различни аспекти от духовния и материалния живот в манастира, за формите на организация на монашеството на Атон, за манастирската икономика, за контактите с други атонски манастири и с османската власт, за връзките на обителта с православните християни на Балканския полуостров и извън него, за географията на поклоничеството на Атон, за етапите в изграждането на манастирските храмове и сгради и най-вече на новия съборен храм. Не малка част от сведенията хвърлят допълнителна светлина върху стопанската история на региона в края на XVIII и началото на XIX век – търговията с жито и добитък, цените на отделни стоки и услуги, заплащането на различни видове труд и пр.

Освен наборния текст на трите кондики изданието съдържа именен, географски и предметен показалец, както и палеографски албум. Пълният обем на дигиталните копия на оригиналните кондики би могъл да се види ако имате закупен абонамент или ако имате закупено хартиено копие.

Книгата може да бъде поръчана тук

За Ангел Карадаков

Виж още

Румен Радев: Нека предпазим православието от политическата демагогия

Нека предпазим православието от политическата демагогия и оставим църквата да бъде независима, така като е по ...