Начало / Uncategorized / В Народната библиотека показаха уникални документи, вписани в световния регистър на ЮНЕСКО

В Народната библиотека показаха уникални документи, вписани в световния регистър на ЮНЕСКО

Посетителите имаха възможност да видят Енинския апостол от 11 в., Борилов Синодик от края на 14 в. и Masnavi–yi ma‘navi (Духовни двустишия) на Руми от 16 век, информира сайтът impressio.dir.bg.

По повод 145 години от създаването на Националната библиотека „Св.св. Кирил и Методий“ (НБКМ) в Деня на отворени врати на 7 декември, посетителите имаха възможност да видят три уникални ръкописа от регистъра „Паметта на света“ към ЮНЕСКО – Енински апостол от 11 в., Борилов Синодик от края на 14 в. и Masnavi-yi ma“navi (Духовни двустишия) на Руми от 16 в., вписани съответно през 2011, 2017 и 2023 г.

Енински апостол е най-ранният запазен ръкопис от славянски превод на Апостола, направен от св.св.Кирил и Методий. Ръкописът е намерен случайно в стара яма за гасена вар след реставрацията на църквата „Св.Параскева“ в Казанлъшкото село Енина през 1960 г. Бориловият синодик е най-значителният документ, който свидетелства за събора против богомилите, проведен от цар Борис през 1211 г. в Търново. Ръкописът е намерен от Николай Палаузов у Стефан Пенев, колекционер на старини, в Търново през 1845 г. Маснави-йи Манави е късен препис от XVI в на художествения шедьовър от XIII век на известния поет, мистик, философ и учен Руми и се съхранява в отдел „Ориенталски сбирки“ на НБКМ.

Снимки: Милена Стойкова/BulFoto

За Ангел Карадаков

Виж още

Със заупокойна литургия и с панихида беше почетена паметта на българския екзарх Йосиф

Тази година се навършват 183 години от рождението и 109 години от кончината на приснопаметния ...