Начало / Uncategorized / Базиликата Saint-Pierre-aux-Nonnains в Мец, Франция е една от най-старите в Европа

Базиликата Saint-Pierre-aux-Nonnains в Мец, Франция е една от най-старите в Европа

Уважаеми читатели, тази седмица в рубриката ни за раннохристиянски църкви и манастири в Западна Европа ще ви разкажем историята на църквата Saint-Pierre-aux-Nonnains в Мец, Франция. 

Базиликата е една от най-старите в Европа. Построена е през IV век, като по това време Мец е бил важен гало-римски град. През VII век сградата е превърната в църква, като става храм на бенедиктински женски манастир. През XI в. храмът е ремонтиран и реконструиран. През XVI в. Мек е обсаден от вайските на Карл V и по-късно е превърнат в гарнизонен град. В храма били погребани двамата сина на императора. Изненада е, че оригиналната римска структура остава по същество непокътната през Средновековието. Сградата на храма е превърната в склад и остава такава до обявяването й за паметник през 1909 г. През 70-е години на миналия век е реставрирана. 

Ако тази рубрика ви харесва, то може да прочетете и научите повече за раннохристиянските храмове и манастири в Западна Европа. Може да започнете с текста за църквата, посветена на св. ап. Петър в Англия, която има история на повече от 1300 години.

С история на повече от 1300 години – църква, посветена на св. ап. Петър в Англия

 

За Ангел Карадаков

Виж още

Бягащи от огнения ад намериха спасение в сливенски манастир

Петима бягащи от пожарите в с. Срем, Тополовградска община, намериха спасение в Устремския манастир „Света ...