Начало / Uncategorized / Празникът на св. Николай и 140-годишен юбилей събра десетки православни християни в Драговищица

Празникът на св. Николай и 140-годишен юбилей събра десетки православни християни в Драговищица

На 5 и 6 декември, по случай празника на св. Николай Мирликийски Чудотворец, храмът в с. Драговищица, Софийска духовна околия, отбеляза храмовия си празник.

Особена тържественост бе отбелязването на 140-годишния юбилей на храма, който тази година е с извършени ремонтини дейности в светия олтар и с нова богослужебна утвар,  която с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит бе дарена на храма.

Празничните богослужения започнаха с тържествена вечерня и света литургия, които бяха водени от йеромонах Силуан (Петров), енорийски свешеник при храма.

В св. Литургия взеха участие още ст.ик. Йоан Чикалов, архиерейски наместник на Трънска духовна околия, ст.ик. Гоце Христов, председател на храм „Възкресение Христово“ в ж.к. „Красна поляна“, София. Молитвено участие взеха йеромонах Тимотей, игумен на Балшенския манастир и протойерей Петър Покровски, енорийски свещеник в с. Житен.

Преизпълненият храм посрещна частица от мощите на св. Николай Мирликийски Чудотворец, които бяха предоставени за благословение и вечно съхранение от протойерей Николай Пешов, председател на църк. настоятелство при храм „Св. св. Кирил и Методий“, гр. Костинброд. В храма се съхраняват и пазят две икони дарени на св. Николай Мирликийски, подарени от Негово Светейшество патриарх Неофит. 

Празникът беше уважен от г-н Трайко Младенов, кмет на гр. Костинброд, г-н Александър Ненов, зам.кмет на община Костинброд и г-н Евгени Кирилов, кмет на с. Драговищица, които помогнаха, със средства, за ремонтирането на пътя към храма.

В проповедта за празника йеромонах Силуан изказа своята синовна благодарност към Негово Светейшество Софийския митрополит и Българска патриарх Неофит, към гражданската управа и църковното настоятелство на храма, както и към всички жители на селото, които, всеки според силите и възможностите си, е успял да даде своя дан при извършването на ремонтните дейности и подготовката за празника.

В края на богослужението, както и в неговото начало, бе отправена усърдна молитва за здравето на Негово Светейшесво – за неговото бързо оздравяване!

Празникът приключи с водосвет, раздаване на коливо с образа на св. Николай и празнична трапеза.

 

За Ангел Карадаков

Виж още

Проф. Димитър Попмаринов: Патриархът ще поведе българската църква и хората

„Той е сериозен, зрял човек, с опит“, каза преподавателят в интервю за Nova news.  Патриарх ...