Начало / Uncategorized / В Регионалния исторически музей в София е представена изложбата „ПАNAГiA”

В Регионалния исторически музей в София е представена изложбата „ПАNAГiA”

Регионалният исторически музей представя изложбата „ПАNAГiA” на реставратора Панайот Панов. Официалното откриване бе на 7 декември 2023 г. от 18:00 ч. в централното фоайе на Музея.

Експозицията е пример за съхранението на традиционните техники на иконописта в България.

Временната експозиция е посветена на Св. Богородица и е озаглавена с гръцкото наименoвание за изображенията с нейния лик, които са най-широко разпространени и значими в християнския свят. Така са назовани множество икони, както и православни храмове. В изложбата са представени различни иконографии на Майката Божия с Младенеца, вдъхновени предимно от ценни средновековни икони.

Панайот Панов е ръководител на лабораторията по консервация и реставрация в РИМ-София.

Той има дългогодишен опит в различни области на опазването на движимото и недвижимото културно наследство. Той е работил по проекти за възстановяване и опазване на редица значими християнски паметници. Годините натрупан практически опит, познанията и уменията, изградени благодарение на работата с някои от най-ценните произведения на иконописта у нас, без съмнение повлияват и на неговото развитие като художник и автор на икони.

Рисуването на икони има вековни традиции в България. Въпреки всички промени настъпващи с новото време, както християнската вяра, така и чудото на появата на свещените образи са съхранени до днес. Сред изобилие от предмети, произвеждани масово с търговска цел, все още, макар все по-рядко, се откриват икони, създадени така, както тези запазени в храмовете и музеите. Панайот Панов рисува икони като се придържа в голяма степен към средновековни примери. Макар да изхожда от някои от традиционните и най-често репродуцирани иконографии, той прави нови, различни интерпретации.

В технологично отношение той създава иконите, като следва всички стъпки, характерни за традиционната иконопис.

Благодарение именно на стриктното предаване на тези сложни и специфични умения през поколенията до днес, иконите на майсторите от прочутите родове се запазват добре и устояват на времето. В изложбата е представено видео, проследяващо дългия и бавен процес на създаване на иконите от избора и подготовката на дъската, през всички етапи на работа, полагането на цветовете, велатурното натрупване, изграждането на обем посредством декоративни линии до нанасянето на последния прозрачен защитен слой. Панайот Панов работи с естествени пигменти, като сам подготвя всички бои и използва яйчен жълтък за свързвател. Това е традиционната техника за създаване на икони, съхранявана от неголям брой художници и до днес. Също така, позлатата на всички икони, представени в изложбата е направена, по традиционна техника за полиране на истинско злато, която малцина владеят и практикуват в наши дни.

Изложбата „ПАNAГiA” може да бъде разгледана от 8 декември 2023 г. до 28 януари 2024 г. в зала „Инфоцентър“ в централната сграда на Музея на пл. „Бански“ 1.

Източник: sofiahistorymuseum.bg

За Ангел Карадаков

Виж още

Отслужени бяха молебен и водосвет по повод 24 май в София

Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий, Наместник-предсетадел на Св. Синод отслужи тържествен молебен по повод 24 ...