Начало / Uncategorized / Видинският храм „Св. Николай Чудотворец“ получи дарение икона на свети Николай

Видинският храм „Св. Николай Чудотворец“ получи дарение икона на свети Николай

В навечерието на храмовия си празник видинският митрополитски храм „Св. Николай Чудотворец“ получи ценно дарение-икона на светеца и мощи на св. вмчк Димитър Солунски, информира „Фокус“.

Иконата на св. Николай Чудотворец е ръчна изработка и е дело на зографа Димчо Димчовски. Тя се дарява на видинския храм от г-жа Таня Попова. Даренията бяха посрещнати от миряни и граждани и с литийно шествие иконата, носена на ръце от вярващи християни, тръгна от кръстовището на улиците „Цар. Александър II“ и „Княз Александър Батенберг“, начело с Градския духов оркестър.

В шествието се включиха Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Даниил, свещеници от видинска епархия, длъжности лица, представители на местната власт, културни институции и сдружения, граждани.

Момичета от фолклорна студия „Северняци“, облечени с национални носии, хвърляха цветя по пътя на литията, която стигна до едноименния митрополитски храм в квартал „Калето“. В храма, който е обновен, бе отслужено празнично вечерно богослужение.

Църквата „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“ е вторият по големина православен храм във Видин. Църквата се намира в двора на митрополитския комплекс в близост до крайдунавския парк. Църквата е построена на мястото на старата камбанария и пристройка към църква „Св. Пантелеймон“ и е обявена за паметник на културата през 1975 г.

През 1926 г. старата църква „Св. Никола Нови“, камбанарията и стената, ограждаща църквата „Св. Пантелеймон“ са разрушени и на тяхното място е построен сегашният храм „Св. Николай Мирликийски чудотворец“. За неговото построяване видинският митрополит Неофит лично събира над 300 хиляди златни лева. Заслуга има и архимандрит Евгений — председател на църковното настоятелство. В църквата е поставена паметна плоча от черен мрамор с имената на 34 дарители и други 9 имена, изписани над един от страничните портали.

Църквата е проектирана от арх. Коста Николов, който лично ръководи строителството. В него участват арх. Илия Попов и строителят предприемач Васил Гюдеров, с главен майстор Асен Аврамов. За строителството софийските търговци Балабанови изпращат дар 10 вагона с чамов материал.

Строителството започва на 17 октомври 1926 г., а тържественото освещаване на храма става на 19 октомври 1930 г. от Видинския митрополит Неофит.

Църквата е трикорабна кръстокуполна, с една апсида и притвор, чийто облик отвън се подчертава от голям купол, две кули, разположени симетрично над централния вход, и раздвижени фасади с множество кръгли и сводести прозорци.

Освен задна галерия за хора, в нея има и две странични галерии. Стените са изцяло изографисани. В засводена ниша над южния вход е образът на св. Николай, изпълнен в мозайка. Тя вероятно е изработена в Берлин по подобие на мозайката с образа на Антим І върху неговия мавзолей. В храма се съхранява и уникално филигранно сребърно кандило във формата на кораб от 1872 г., което е дарено от осем видински фамилии. Всяка години на Никулден кандилото се запалва от първите хора на Видин по време на храмовия празник.

Отвътре храмът е изцяло изографисан от софийските художници Господин Желязков и Филип Филипов. Иконостасът е с висока художествена стойност. В страничните кораби има много икони. Реставрация на стенописите е извършена през 2009 г. Днес църквата „Св. Николай“ се намира в комплекса от сгради: църквата „Св. Пантелеймон“ (1634 година), палатата на Видинската митрополия (1924 година), мавзолеят на Антим I (1934 година) и епархийското училище (1926 година).

За Ангел Карадаков

Виж още

Молебен за здравето на Българския патриарх Неофит по повод единадесетата година от неговия избор и интронизация

Архиереите от Св. Синод на БПЦ-БП отслужиха днес в синодния параклис „Св. Цар Борис-Михаил“ молебен ...