Начало / Uncategorized / Спешно закърпват покрива на балчишкия храм „Св. Петка“, нужни са 80 хиляди лева за основния ремонт напролет

Спешно закърпват покрива на балчишкия храм „Св. Петка“, нужни са 80 хиляди лева за основния ремонт напролет

След дъждовете, ураганния вятър този месец и последната виелица покривът на храм „Света Петка“ в Балчик има нужда от основен ремонт, съобщава БНР

Миналия месец започна обновление на интериора, дограмата и подовата настилка със средства на храма, събрани дарения и отпуснатите от Община Балчик през юни т. г. 25 000 лева. Очаква се ремонтът да продължи два месеца. В това време службите ще бъдат в храм „Свети Николай Мирликийски Чудотворец“.

За покрива, който имаше нужда от частично поправяне, но вече трябва изцяло да бъде подновен, се отправя апел към всички добри хора да дарят средства – в дарителската кутия на храма или по банков път, апелира отец Яков.

Нужните средства за основен ремонт на покрива са 80 хиляди лева.

„Очакваме се с помощта на дарители, заможни хора, фирми, които могат да помогнат, и с наши средства да бъде възстановен този покрив. Ще потърсим още помощ и от Общината. След втората буря има още един теч. Очакваме фирма, която временно да закърпи положението, за да не тече в реновирания храм“ – надява се свещеникът, че напролет ще успеят да започнат ремонт.

Дарения могат да бъдат правени на сметката на храм „Св. Петка“ Балчик: BG04STSA93000008123089; основание: Дарение за ремонт на храма; повече информация: 089 918 4464 (отец Яков).

„Св. Петка Търновска“ е православна църква, изградена по проект на румънския архитект Стефан Балс. Осветена е на 14 ноември 1954 година. Тя е единствената в Балчик, чието строителство е започнато от румънските власти в годините на окупацията. Довършена е по времето на комунизма.

„Тази църква е започната през 1936, завършена е около 1952 – това са едни трудни атеистични времена, когато в България са се взривявали храмове, а балчиклии са строили храм“ – отбелязва свещеникът.

През 2024 година се навършат 70 години от освещаването – доказателство за любовта на балчиклии към вярата.

„Долу нямаше основа самият храм. Трябваше да положим бетонна замазка, за да може и конструкцията да стане по-здрава и се смени изгнилият дървен под с мраморни плочи. Храмът е боядисан. Сменяме дограмата, защото е много компрометирана“, сподели отец Яков какво е направено до момента. Проблемите с покрива са били частични, но след сериозната буря ламарината по кубето е отвята, счупени са керемиди, ламаринени конструкции са разместени и избиват течове на няколко места във вече реновирания храм.

За Ангел Карадаков

Виж още

Молебен за здравето на Българския патриарх Неофит по повод единадесетата година от неговия избор и интронизация

Архиереите от Св. Синод на БПЦ-БП отслужиха днес в синодния параклис „Св. Цар Борис-Михаил“ молебен ...