Начало / Uncategorized / С история на повече от 1300 години – църква, посветена на св. ап. Петър в Англия

С история на повече от 1300 години – църква, посветена на св. ап. Петър в Англия

Уважаеми читатели, в рубриката ни раннохристиянски манастири и църкви в Западна Европа тази седмица ще ви разкажем за църквата, посветена на св. ап. Петър, намираща се в Монквормут, Англия. 

Църквата е една от трите църкви в енорията на Монквормут. Храмът „Св. ап. Петър“ е основан през 674-675 г. като една от двете църкви на бенедиктинския манастир в Монквормут. Храмът е построен по заповед на основателя на манастира епископ Бенедикт Бископ, който довел специално за целта каменоделци и стъклари от Галия, за да построят църквата. Ученик на епископ Бенедикт е известният църковен историк св. Беда Достопочтени. 

Днес от храма са оцелели само западната сена и предната част на църквата. През 700 г. храмът е бил разширен, а до края на XX са били добавени и допълнителни етажи, повишавайки височината на църквата. През 1875–76 г. църквата „Свети Петър“ е възстановена под ръководството на архитектите Хюбърт Остин и Р. Дж. Джонсън.

Ако тази рубрика ви харесва, то може да прочетете и научите повече за раннохристиянските храмове и манастири в Западна Европа. Може да започнете с текста за историята на катедралата в Овиедо, Испания, която е на повече от 1200 години. 

Историята на катедралата в Овиедо, Испания е на повече от 1200 години

 

За Ангел Карадаков

Виж още

Отслужени бяха молебен и водосвет по повод 24 май в София

Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий, Наместник-предсетадел на Св. Синод отслужи тържествен молебен по повод 24 ...