Начало / Uncategorized / Духовни тържества по повод стогодишнината на Богословския факултет

Духовни тържества по повод стогодишнината на Богословския факултет

„В този толкова празничен ден, който е естествената връхна точка на всички прояви, с които през цялата година отбелязвахте своето столетие, мислите и молитвите ни са с всички вас, заедно с всесърдечните ни благопожелания за светли бъднини и за нови, още по-големи успехи в продължаването на равноапостолното дело на свети Климент, който е за всички нас високо и трудно достижимо мерило и чието име е име, което задължава“, каза в посланието си към декана, преподавателите и студентите на Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ Негово Светейшество Българския патриарх Неофит. 

Празненства по повод стогодишнината на Богословския факултет имаше през цялата настояща година – конференции, кръгли маси, дискусии и памет за отишлите си преподаватели и декани. Кулминацията на тържествата бе в края на месец ноември, когато се състоя и международната конференция Богословие – Църква – Общество в диалог. 

Богослужебните тържества започнаха вчера с отлужването на празнична вечерня, а днес светата Божествена Литургия бе възглавена от Негово Високопреосвещенство Варненския и ВЕликопреславски митрополит Йоан, който съслужи с архим. Василий, протосингел на Софийска св. митрополия, ставр. ик. д-р Стефан Стайков, ставр. ик. Михаил Михайлов, йеромонах Климент от Зографската света обител, прот. Сава Кокудев, прот. проф. Иван Иванов и дякон Кирил Попов. Песнопенията на утринното богослужение бяха изпълнени от преподаватели и студенти, водени от доц. д-р Любомир Игнатов, като гост на клира бе и проф. д-р Константинос Николакопулос от университета Лудвиг-Максимилиан, Мюнхен. Литургичните песнопения бяха изпълнени от хора на митрополитския катедрален храм „Св. Неделя“. 

По време на причастние канон проповед за празника произнесе студентът в трети курс Младен Иванов, който обърна внимание върху величавото дело на свети Климент Охридски, закрепило духа, вярата и любовта в народа ни. 

Негово Високопреосвещенство митрополит Йоан поздрави декана и ръководството на факултета от името на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, като прочете и отправено от него приветствие, в което той поздрави всички преподаватели, студенти и служители и им пожела: „Носете с достойнство името на светия Охридски чудотворец и не скъпете силите и талантите си в умножаването на плодовете от неговото колосално в измеренията си духовно, книжовно и просветно дело, следвайки призива на апостола: „Помнете вашите наставници, които са ви проповядвали словото Божие, и, като имате пред очи свършека на техния живот, подражавайте на вярата им“ (Евр. 13:7)“.

От името на Негово Светейшество и Св. Синод с орден „Св. св. Кирил и Методий“ – I степен, бе награден проф. д-р Александър Омарчевски, дългогодишен преподаватели и бивш декан на Богословския факултет. От своя страна проф. Омарчевски благодари за оказаната му висока чест. 

Доц. д-р Ивайло Найденов, декан на Богословския факултет, благодари на митрополит Йоан за неговата духовна грижа към факултета, преподавателите и студентите и изрази надежда сътрудничеството между Богословския факултет и Българската православна църква да продължи. 

Молитвено участие в тържественото богослужение взеха Техни Високопреосвещенства митрополитите Западно- и Среодноевропейски Антоний, Неврокопски Серафим и Врачански Григорий, както и епископите Агатополски Йеротей, викарий на Сливенския митрополит и Браницки Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“. На богослужението присъства и новоизбраният ректор на Софийския университет проф. д-р Георги Вълчев. 

Празничната програма продължи с литийно шествие до паметника на свети Климент Охридски, намиращ се в близост до Софийския университет. Там студенти и преподаватели поставиха венец и бе направена паметна снимка. Празничното богослужение бе излъчено и на живо в официалната страница на Св. Синод във Facebook.

По информация на Официалния сайт на Св. Синод. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Молебен за здравето на Българския патриарх Неофит по повод единадесетата година от неговия избор и интронизация

Архиереите от Св. Синод на БПЦ-БП отслужиха днес в синодния параклис „Св. Цар Борис-Михаил“ молебен ...