Начало / Uncategorized / Четириметров метален кръст се издига над манастира „Света Богородица – Ястреб“ край Ловеч

Четириметров метален кръст се издига над манастира „Света Богородица – Ястреб“ край Ловеч

По повод празника „Въведение Богородично“ – 21 ноември, бе издигнат и осветен четириметров кръст над манастира „Света Богородица – Ястреб“ край Ловеч, съобщава БТА.

На мястото на новия кръст е имало дървен. „Сега всички хора, които минават по пътя Ловеч – Троян, ще могат да виждат кръста, поставен над манастира на висока скала. Идеята е да се знае, че под кръста се намира манастирът на Божията Майка Света Богородица – Ястреб и да пази нашия град“, посочи отец Вениамин.

За монтирането на кръста са помогнали и служители на Държавно горско стопанство – Ловеч.

Тази година за Великден бяха поставени на камбанарията на манастира пет камбани, дарени от местен бизнесмен.

Манастир „Света Богородица – Ястреб“ край Ловеч се намира на 2 км от град Ловеч, в местност „Сливешки ливади“ и днес е молитвен дом на вярващите, за който се грижи отец Вениамин.

Светата обител се счита за предшественик на Троянския манастир. Била е духовно и книжовно средище през Средновековието. След като е опожарена през 1690 г., много пъти са правени опити да бъде възстановена, но без успех. До момента, в който отец Вениамин разбира за това място и на него намира само абсидата на олтара, вкопана в земята.

През 2013 г. над нея започва изграждането на църква – по инициатива на младия духовник и с помощта на дарители.

През 2014 г. храмът е осветен, а на следващата година и изографисан от художника Венци Калчев с български светии. След това се построява камбанария и сграда за живеене за монаси.

За Ангел Карадаков

Виж още

Храм „Свети пророк Илия“ в петричкото село Беласица отбелязва своя храмов празник

Храм „Свети пророк Илия“ в петричкото село Беласица отбелязва своя храмов празник. Църквата е една от ...