Начало / Uncategorized / Правителството отпуска допълнително още 400 хил.лв. за Рилския манастир

Правителството отпуска допълнително още 400 хил.лв. за Рилския манастир

Със свое постановление правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерството на културата за 2023 г. в размер на 400 000 лв. за финансова подкрепа за Рилския манастир „Свети Иван Рилски“, съобщиха от пресслужбата на кабинета предава БТА

Манастирът е сред най-значимите културни паметници в България, символ на страната, включен в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО.

Рилският манастир, в това число и Хрельовата кула, църквата, манастирските сгради и църквата „Свети Лука“ са обявени през 1927 г. за „народна старина“ („Държавен вестник“, бр. 69 от 1927 г.).

През 1968 г. Хрельовата кула е обявена за архитектурно-строителен паметник на културата от Средновековието („Държавен вестник“, бр. 77 от 1968 г.). На 7-ата сесия на Комитета за световно наследство към ЮНЕСКО, проведена от 5 до 9 декември 1983 г. във Флоренция (Италия), Рилският манастир е обявен за обект на световното културно наследство.

В Рилския манастир се пазят ръкописи, старопечатни книги, документи от 14 век – 19 век, а в музея много старинни предмети, като църковна утвар, жезли, икони, оръжия, монетна колекция и др. 

През 1922 г. Рилският манастир; Гробът на Св. Йоан Рилски, включващ църквата ,,Успение на Св. Йоан Рилски“ и постницата Св. Йоан Рилски; Скитът „Свети Лука“, включващ църквите „Свети Лука“ и „Покров Богородичен“ и килийното училище; метохът „Орлица“ с църквата „Св. св. Петър и Павел“; и църквата „Успение Богородично“ са обявени за групови архитектурни, исторически и художествени комплекси от национално значение, а метохът „Пчелина“ – за групов архитектурен и исторически комплекс от местно значение (Държавен вестник, бр. 73 от 1992 г.). 

Като част от световното наследство на ЮНЕСКО страната ни е поела ангажимент за запазването и съхранението в автентичен вид на манастирския комплекс, поради което българската държава ежегодно подпомага финансово чрез Закона за държавния бюджет дейността на манастирското братство за стопанисването сградния фонд на манастира. 

Допълнителните средства се предоставят във връзка с приетите в чл. 1, ал. 5, т. 6.2. от Закона за държавния бюджет на Република България за 2023 г. (ДВ, бр. 66 от 2023 г.) за обезпечаване на дейности по ремонт, консервация и реставрация на обекти на Рилската света обител, както и други дейности по опазване и представяне на културната ценност, във връзка с отбелязване на 40-тата годишнина от включване на манастира в списъка на ЮНЕСКО.

През април тази година по повод  40-годишнината от включването на Рилския манастир в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО, беше открита фотодокументална изложба  в централата на ЮНЕСКО в Париж.

За Ангел Карадаков

Виж още

Храмът „Свети Николай” във Велико Търново се нуждае от спешен ремонт

Една от емблемите на Велико Търново – храмът „Свети Николай” построен през 1836 г. от майстор Колю Фичето се нуждае ...