Начало / Uncategorized / Ще бъде ли възстановен Гушовският манастир „Свети Архангел Михаил“

Ще бъде ли възстановен Гушовският манастир „Свети Архангел Михаил“

През новия мандат на местната власт поставяме фокуса на вниманието си върху ремонти на улици и междуселски пътища, върху изграждане на спортни площадки в селата на общината и се надяваме да възстановим Гушовския манастир в Стара планина, който е разрушен при потушаването на Чипровското въстание през есента на 1688 г., заяви в интервю за БТА кметът на Чипровци Пламен Петков.

През лятото на тази година в основите на някогашния Гушовски манастир, намиращ се в Стара планина над Чипровци, имаше археологически разкопки. Открити бяха специфични мозайки и артефакти от миналото на това духовно светилище край Чипровци.

Гушовският манастир е един от най-старите православни манастири у нас, като се предполага, че вероятно е изграден по време на Първото българско царство.

Той е разрушен при потушаването на Чипровското въстание през есента на 1688 година. В последните десетилетия всяка година на 6 септември чипровчани, живеещи в Чипровци, в други селища в България и в чужбина, се събират в основите на манастира и отправят молитви към Бога за здраве, благоденствие и успех. Така те отбелязват празника на Чипровци и почитат своите корени.

„Нашата амбиция е да възстановим Гушовския манастир в някогашния му вид, в него отново да се извършват богослужения и да бъде посещаван от туристи.

За тази цел Общината изкупи терените около основите на манастира и ще търси средства от фондовете на Европейския съюз и българското правителство за реализиране на своите идеи“, посочи Пламен Петков.

За Ангел Карадаков

Виж още

Молебен за здравето на Българския патриарх Неофит по повод единадесетата година от неговия избор и интронизация

Архиереите от Св. Синод на БПЦ-БП отслужиха днес в синодния параклис „Св. Цар Борис-Михаил“ молебен ...