Начало / Uncategorized / Среща на митрополитите от Св. Синод с делегати от Интерпарламентарната асамблея на православието

Среща на митрополитите от Св. Синод с делегати от Интерпарламентарната асамблея на православието

Митрополитите от Св. Синод на БПЦ-БП приеха днес в Синодната палата делегати от Интерпарламентарната асамблея по Православие (ИПАП), водена от председателя на организацията Евгений Чжиквин, депутат в полския парламент (Сейм), генералния секретар д-р Максимос Харакопулос, депутат в гръцкия парламент, съветника д-р Костас Мигдалис и народния представител г-н Радомир Чолаков, който е и член на управителния орган на ИПАП – Международния секретариат. 

Делегацията е у нас във връзка с провеждане на заседание на Международния секретариат на ИПАП, като в програмата е включено и представяне на книгата „Св. София. Църквите на Божията премъдрост по света”. 

Книгата е съвместно издание на Интерпарламентарната Асамблея по Православие и “Center of Excellence” на Каподистрийски университет (NKUA) в Атина и представя емблематични църковни сгради, посветени на Премъдростта Божия, издигнати в целия свят, от Ирландия до Китай, включително църквите „Св. София“ в София и Несебър.

Книгата е издадена на четиринадесет езика: арабски, английски, гръцки, италиански, немски, румънски, руски, сръбски, украински и др. Досега са правени официални представяния във Вселенската патриаршия, Ватикана, университетите на Рим, Милано, Мюнхен, Варшава и др., като последното представяне е през м. октомври в Музея на Библията във Вашингтон, САЩ. 

Представянето на българското издание на сборника ще се състои на 24 ноември (петък) от 14.00 часа в столичния храм „Св. София”. От българска страна партньор на Интерпарламентарната асамблея по Православие за представянето е Центъра за славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев.“

По информация на Официалния сайт на Св. Синод. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Благотворителен концерт събра над 8000 лева за изграждането на православен храм в сливенското село Панаретовци

Благотворителен концерт събра 8150 лева за изграждането на православен храм в сливенското село Панаретовци, където ...