Начало / Uncategorized / Свещеник Божидар Маринов: Християнското семейство поддържа любовта и разбирателството в дома

Свещеник Божидар Маринов: Християнското семейство поддържа любовта и разбирателството в дома

Въведение Богородично е един от дванайсетте големи християнски празници, чествани и от православната, и от католическата църква на 21 ноември.

Българската православна църква го отбелязва особено тържествено като Ден на християнското семейство и младеж, затова и в страната ни е сред най-почитаните зимни семейни празници, когато членовете на фамилията заедно ходят на литургия.

„Има много възгледи за семейния живот, но християнското семейство има за свой образец Божия план за човека – казва отец Божидар Маринов.

„Любовта на Бога към членовете на църквата е както и любовта между съпрузите, а съпружеството апостол Павел нарича велика тайна. Едно семейство е дотолкова християнско, доколкото се приближава или вписва в този план Божий, а това означава, че двамата съпрузи ще бъдат една плът. В Библията пише: „Ще остави човек баща си и майка си и ще се привърже към жена си и ще бъдат двамата една плът“. Ето такава е християнската представа за брака и тя се основава на разбирането, че мъжът и жената трябва да се разглеждат като един организъм, като единен съюз на всички нива, което ги прави да се чувстват пълноценни един към друг. Затова и когато извършваме тайнството Венчание, ние казваме накрая, че всъщност оттук нататък младоженците вече са един човек, една плът. Важно е да помним и да знаем, че каквото се сади сега – такова ще се събира след години.“

В православната традиция родителите имат нелеката задача в семейството да възпитават децата си, да ги научат да различават доброто от лошото, но и да ги запознаят с християнските ценности:

„Като деца на Адам и Ева, всички сме заквасени в кръвта си с греховното увлечение, но нашата кръв пък се заквасва с Христовата кръв в Светото причастие – подчертава отец Божидар. – Това става, когато се причастяват всички заедно и родителите, и децата. Така децата се учат и затова наричаме този празник Ден на християнското семейство и младеж, защото в лицето на светите Йоаким и Анна и тяхната дъщеря Пресвета Богородица виждаме идеала за семейство, притежаващ всички нравствени ценности, пълна отдаденост на Божията воля. Молитвата, смирението, послушанието – това е християнското семейство – общност от двама съпрузи, които са едно, заедно с децата и всички те са едно с Христос“, казва отец Божидар Маринов

В енорията на храма „Въздвижение на Светия Кръст Господен“ свещениците обръщат специално внимание на младите хора, на младите семейства.

Разбира се, и по-възрастните енориаши не остават без грижа. Откакто е отворен храмът, повече от шест години има неделно училище за децата. „Работим непрестанно и с техните родители, с младите от енорията“, изтъква отец Божидар. По думите му, когато едно семейство е възпитано в духа на Православната църква, то живее по-спокоен по-ритмичен и уреден живот. Всички в него се научават да спазват постите, да живеят според църковния календар, според празниците на църквата и животът става подреден.

„Това е живот в пълнота – отбелязва отец Божидар. – Още когато се оженят двама млади, ние по време на самото Венчание им казваме, заповядайте в храма още следващата неделя и за да се причастите заедно, и за да се подготвите, да се научите да живеете в Църквата. Не напразно и бракът, и кръщенето са били част от Светата литургия в древността, за да може, когато двама млади се венчаят или когато се роди дете, то да бъде кръстено. По този начин цялата църква да го припознае като свое, в своята общност и съответно пък съпрузите и детето да се запознаят с тази църковна общност. Това е много важно за нас и затова, когато кръщаваме дете, винаги казваме – елате, доведете го при първа възможност на литургия, на първо причастие и след това заповядайте всяка неделя. И слава Богу, нашият храм е пълен всяка неделя с млади хора и с причастяващи се деца“.

Източник: БНР

За Ангел Карадаков

Виж още

Семинар за дигитализацията на църковното историческо наследство

На 20 май 2024 г. от 13.00 ч. в зала 8 на Богословския факултет ще ...