Начало / Uncategorized / Стартира благотворителна кампания за набиране на средства за построяване на наш храм в Лондон

Стартира благотворителна кампания за набиране на средства за построяване на наш храм в Лондон

Българската православна община „Св. Йоан Рилски“ в Лондон даде начало на дарителска кампания за набиране на средства за изграждане на български православен храм в английската столица, съобщи Официалният сайт на Св. Синод.

В началото на 90-те години със съдействие на българската държава на територията на Посолството ни в Лондон е предоставено това помещение, използвано за гараж, който е преустроен за нуждите на Българката православна църква в малък параклис, който трябва да служи за духовен дом на стотици хиляди българи, в голямата си част православни християни. Години наред помещението се оказва крайно недостатъчно и по големи празници богослужението се изнася в двора, където могат да се съберат всички вярващи.

След дълги разговори със съдействието на посланик Марин Райков и Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний Министерството на външните работи на Република България предостави още две помещения за разширяване на параклиса и обособяването му в православен български храм. Двамата са основните двигатели за това този проект да получи подкрепата на Българската православна църква и Министерството на външните работи на Република България. Посланик Марин Райков обобщи целите на кампанията така: „Трудно е да се даде точна оценка на необходимите средства, но нашето разбиране е, че събраните до този момент 400 хиляди, практически дадени от държавата, плюс тези десетки хиляди, събрани от енориашите, възлизат горе-долу на почти половината от необходимите средства за финализиране на този проект“. Министерският съвет на Република България отпусна сумата от 800 000 лева. Тя обаче няма да бъде достатъчна, тъй като за изпълнението на проекта са нужни около 1 000 000 паунда. „Съществува и друга инициатива за изграждане на храм в Лондон, която от години представя кампания за събиране на средства от частни лица, която, за съжаление, не е дала резултат. За разлика от това, ние стартираме на 7 ноември строителните дейности и това е ясното доказателство, че кампанията на Българската православна община „Св. Йоан Рилски“ в Лондон, която стопанисва параклиса в българското посолство, е единствената на Острова, която реално работи за изграждането на български храм. Гарантира, че събраните средства ще се използват стриктно за тази цел при строга отчетност. Поради това апелираме хората да бъдат внимателни, на кого даряват“, каза митрополит Антоний.

На представянето на проекта за реконструкция присъстваха десетки българи, които живеят, работят и учат в английската столица. Той е на италианския архитект Карло Буги и е издържан в класически стил, в традицията на българските средновековни храмове в Плиска, Преслав и Сердика. Проектът предвижда вътрешен купол, който е основен белег на православната архитектура. В пространството на храма ще има колонади и мраморен иконостас, декорация с мозайки и стенописи. Около купола на втория етаж ще се изгради пространство за библиотека и неделно училище за деца. Към реализирането на проекта се тръгва след продължила близо година процедура на одобрение на проекта за промени в сградата, която е историческа ценност и неразделна част от класическата архитектура на историческия квартал Кенсингтън, на метри от Роял Албърт хол, в сърцето на Лондон. Нов вход откъм главната улица ще направи храма достъпен за всички поклонници и гости на града, включително и за хора с увреждания.

Над него ще има кръгъл витражен прозорец, а православен кръст ще отбелязва първия български храм в Обединеното кралство. Очаква се строителните и довършителните дейности да продължат между 6 месеца и година. Докато тече ремонтът, православните християни ще могат да присъства на български служби в гръцката църква „Св. Пантелеймон“ в Хароу, Северен Лондон, както и в храм „Св. архангел Михаил и всички ангели“ близо до Рочестър, Кент. Дарения могат да бъдат направени директно през сайта на българската църква в Лондон, чрез банковата сметка на църковното настоятелство или чрез PayPal.

За Ангел Карадаков

Виж още

В памет на Българския патриарх Неофит – брой на списание „Светодавец“

Уважаеми читатели, представяме ви новия брой на списание „Светодавец“, посветен на Българския патриарх Неофит. Говорим ...