Начало / Uncategorized / Патриарх Неофит: Празникът на народните будители е празненство на свободния и просветлен български дух

Патриарх Неофит: Празникът на народните будители е празненство на свободния и просветлен български дух

В Деня на народните будители Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит отправи свое послание, в което казва:

Празникът на народните будители е празненство на свободния и просветлен български дух. Неговото учредяване през далечната 1922 г. е израз на благодарност, признателност и дълбок поклон пред всички онези, които в мрачните столетия на двойна – политическа и църковна зависимост, вярно следвайки заветите на първостроителите на християнска България, са поддържали жив пламъка на просвещението и са възпитавали сред народа ни непримиримост с робската участ и с духа на пораженството. Такъв празник може да има само народ, който не познава примиренчеството, който съзнава важността на своята духовна, културна и държавна традиция, на своето собствено лице и своята идентичност сред многообразието от народи и култури в света, в който живеем.

Носител на този дух на свободата и просвещението е била и остава Православната ни църква. От нейните недра излязоха и преподобният Паисий, който постави началото на Възраждането ни, и „патриархът на българските учители и книжовници“ йеромонах Неофит Рилски, чието родолюбиво, колосално по мащабите си духовно-просветно дело почетохме във връзка с изпълването на двеста и тридесет години от неговото рождение, и още стотици и хиляди знайни и незнайни чеда на православния ни народ и на светата ни Църква, които не позволиха равноапостолното дело на Покръстителя – светия Борис Михаил, на светите Седмочисленици и на всички техни съработници и приемници през вековете да бъде разрушено и да потъне в забрава.

Днес ние молитвено ги почитаме и с благодарност се прекланяме пред тях и техния подвиг, като не забравяме и техните приемници: съвременните будители, които с отговорност и чувство за дълг и приемственост продължават тяхното светло и свято дело във време, в което народът ни отново има нужда от своите будители. За днешните будители – нашите скъпи учители и книжовници, всички хора на науката и изкуството, на духовността, просветата и културата, днес се молим Всеблагият Бог да ги укрепва в тяхното служение, да им дарува здраве и сили, за да можем с тяхната помощ да вървим винаги в пътя на истината и да пребъдем като чеда на светлината и Божи народ.

Честит и благословен празник!“

Източник: Официален сайт на Св. Синод

За Ангел Карадаков

Виж още

Отслужени бяха молебен и водосвет по повод 24 май в София

Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий, Наместник-предсетадел на Св. Синод отслужи тържествен молебен по повод 24 ...