Начало / Uncategorized / Националната библиотека открива изложба за Неофит Рилски

Националната библиотека открива изложба за Неофит Рилски

В Деня на будителите – 1 ноември, Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ открива изложбата „Бащата на учителите“, съобщиха от институцията.

Тя е посветена на 230 години от рождението на Неофит Рилски, определян от чешкия историк и българист Константин Иречек като „патриарх на българските учители и книжовници“.

В централното фоайе ще бъдат изложени 13 табла, които разказват както за живота на бележития възрожденски духовник, езиковед, учител и преводач, така и за неговите трудове.

Портрет на Неофит Рилски

Допълнително в 10 витрини посетителите ще могат да видят оригинали от фонда на библиотеката, по-голямата част от които вече са дигитализирани: „Болгарска грамматика“ (1835),“Краткое и ясное изложение за разделението, начертанието именованието и произношението на писмената и правила за срицанието, просодиата и слогат и за правото чтение на грецесккия язык“ (1835) , „Службы съ Житиемъ преподабнагω и богоноснагω отца нашегω Iωанна Рылскаго чωдотворца“(1836) , Словар на българския език, изтълкуван на църковнославянски и гръцки език, „Благоизправляю“ (1875), изданията на негови преводи на Новия завет и Езоповите басни, шаблона, по който е изработил първия български глобус, лична кореспонденция, дневници.

За Ангел Карадаков

Виж още

Със заупокойна литургия и с панихида беше почетена паметта на българския екзарх Йосиф

Тази година се навършват 183 години от рождението и 109 години от кончината на приснопаметния ...