Начало / Uncategorized / Изложбата „Сърцето на България. Шедьоври от Рилската света обител“ гостува в Будапеща

Изложбата „Сърцето на България. Шедьоври от Рилската света обител“ гостува в Будапеща

В края на октомври бе открита изложба „Сърцето на България. Шедьоври от Рилската света обител“  в Будапеща, информират от БАН.

Изложбата беше открита от госпожа Илдико Кончек, директор на Музея за християнско изкуство в Естергом и от проф. Румяна Ил. Прешленова, директор на ИБЦТ-БАН. Слово произнесе вицепрезидентът на Р България госпожа Илияна Йотова. Приветствие към гостите отправи и г-н Миклош Шолтес – държавен секретар по църковните, малцинствените и гражданските въпроси в кабинета на министър-председателя на Унгария.

На откриването присъстваха Н. Пр. Христо Полендаков – извънреден и пълномощен посланик на Р България в Унгария, г-н Пламен Пейков – директор на Българския културен институт в Будапеща, г-жа Надя Младенова – началник на кабинета на вицепрезидента, представители на Българската православна църква, г-н Данчо Мусев – председател на Българското републиканско самоуправление, г-н Димитър Танев – председател на Дружеството на българите в Унгария, г-н Симеон Варга – български застъпник в Унгарския парламент, г-н Рихард Тирчи – директор на Дирекция за националностите към Канцеларията на министър-председателя, ученици от Българското училище за роден език, председатели на местни български самоуправления в Унгария, представители на българите в Молдова и на българската общност в Унгария, жители на Естергом.

За Ангел Карадаков

Виж още

Поклонничеството като мисия – нов брой на подкаста „Духовни полета“

Уважаеми зрители, представяме ви новия епизод на подкаста „Духовни полета“. В него разговаряме с иконом ...