Начало / Uncategorized / Отвори врати старинен храм „Св. св. Петър и Павел“ в самоковското село Доспей

Отвори врати старинен храм „Св. св. Петър и Павел“ в самоковското село Доспей

След години на разруха в съботния ден (28 октомври) врати отвори старинен храм „Св. св. апостоли Петър и Павел“, който се намира в центъра на самоковското село Доспей, съобщи БТА. 

„Храмът върви към своето завършване от етап „спасяване“. За пет години успяхме да възстановим нещо, което бе на 90% изгубено“, каза още протойерей Любомир Мишков. 

По думите му храмът е бил в окаяно състояние и не е бил действащ от около 40 години. Днес храмът е почти завършен отвътре, но отвън има още много работа.

Старинен храм „Св. св. апостоли Петър и Павел“ съществува от края на XVIII век и началото на XIX век. В него се намират много стари икони, които по време на периода на рушене са били преместени в другата църква в селото, която също носи името „Св. св. апостоли Петър и Павел“, посочва още отец Любомир.

Храмът е възстановен благодарение на църковното настоятелство, местни жители и дарители.

Той каза, че всеки, който желае, може да се включи в изографисването и възстановяването на стенописите на храма. Местни жители разказват, че стенописите в храма са изрисувани от художниците от Самоковската художествена школа. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Неделя на Слепия

«Иди се умий в къпалнята Силоам, което значи: пратен.» (Йоан. 9:7) Едно забележително чудо с ...