Начало / Uncategorized / От водите на язовир „Огоста“ „изплува“ църквата в с. Живовци

От водите на язовир „Огоста“ „изплува“ църквата в с. Живовци

Продължителната суша и безводие и отдръпването на водите на язовир „Огоста“ край Монтана позволиха да се види църквата „Свето Възнесение“, в изселеното село Живовци. Като архитектурна забележителност тя е уникална, съобщава БНР.

Повече от 50 години жителите на село Живовци са изселени, за да може да се построи язовир „Огоста“. 350 къщи са под водата, там са останали спомените на стотиците живовчани. Една от тях е Антоанета Димитрова, потомка на рода Търничковци:

„И първите хора, които са дошли още по времето след турското робство са видели, че тук има живот и така са решили да бъде Живоча и след това вече да бъде село Живовци. Тук са минали моите първи години от детството“, споделя тя пред Националното радио.

Единствена останала забележителност от Живовци е църквата „Свето Възнесение“, построена през 1858 година. Повече от половин век божият храм потъва във водите на язовир „Огоста“ и „изплува“ при отдръпването им.

„Такъв паметник, който въпреки атмосферните условия, въпреки всичко и толкова години е изселено селото, все пак съществува“, казва тя.

Мястото край църквата в Живовци е любимо за риболов и почиващи на открито.

„Напук на времето отстоява и това е като един паметник, който може да ни напомня за миналото на село Живовци“, казва Антоанета Димитрова. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Молебен за здравето на Българския патриарх Неофит по повод единадесетата година от неговия избор и интронизация

Архиереите от Св. Синод на БПЦ-БП отслужиха днес в синодния параклис „Св. Цар Борис-Михаил“ молебен ...