Начало / Uncategorized / В столицата бе представена книгата с проповеди на отец Евстати Янков

В столицата бе представена книгата с проповеди на отец Евстати Янков

При особено засилен интерес премина представянето на новата книга „Проповеди“ на чепеларския свещеник Евстати Янков Евстатиев, която излезе наскоро у нас. 

Представянето на изданието бе направено от йеромонах Йоан, игумен на Руенския манастир, съставителя Стефан Илчевски, проф. Павел Павлов и богослова Мария Иванова. На събитието присъстваха, както роднини, преки потомци на отец Евстати, така и други жители на Чепеларе, които също споделиха спомени за отеца. В залата на Столична библиотека присъстваха архим. Василий, протосингел на Софийска св. митрополия, духовници, православни християни, журналисти и богослови.

Стефан Илчевски подчерта, че книгата излиза след усилен труд над проучване и изследване на творчеството на отец Евстати, като сподели още, че предстои подготовка и издаване и на негов лекционен курс беседи, които той провеждал в храма в Чепеларе. В дискусията след представянето бе поставен въпросът и за социалистическата власт, нейните репресии срещу духовенството и Българската православна църква и християнската реакция на отец Евстати, останал верен на любовта към ближните и към онези, които ни мразят. Дивните случки, споделени от живота на отеца, впечатлиха всички присъстващи. 

Протойерей Евстати Янков е един от най-видните духовници на Българската православна църква през първата половина на ХХ век, който не само в родното му Чепеларе, а и на много места в страната и чужбина, православните християни почитат като праведник и изповедник на светото Православие.

Той е енорийски свещеник в църквата „Св. Атанасий“ от 1915 до 1952 г. и през тези 37 години развива забележителна по своите размери духовно-просветна и милосърдна дейност, която скоро надхвърля рамките на енорията му и обхваща почти цялата страна. Но отец Евстати е не само ревностен свещеник, добър проповедник, учител на вярата и благодетел, а и ненадминат молитвеник, духовен наставник и сърцеведец. Бог го прославя още приживе с дар на прозорливост и чудотворство. По неговите молитви са изцерени множество мъже, жени и деца от цялата страна. Отдава изцяло живота си в служба на Бога и своите ближни, което продължава да прави и след 9 септември 1944 г. Това е причина през пролетта на 1952 г. да бъде арестуван от ДС и подложен на жестоки изтезания, вследствие на които умира на 20 април 1952 г.

Изданието се състои от 456 страници и е предназначено, както за църковна употреба, така и за всеки православен християнин, който желае да научи повече за своята вяра.

Затова всички църковни, библейски, богословски и исторически термини са обяснени в бележките под линия, за съставянето на които са използвани 133 съчинения, както и спомените на 25 духовни чада и съвременници на протойерей Евстати. По същата причина в началото на сборника е поместена кратка въведителна статия за появата и историческото развитие на празниците в Православната църква. В приложението към текста са дадени и биографиите на Мария Манолова, архимандрит доц. д-р Серафим Алексиев и Макариополски епископ д-р Николай Кожухаров – хората, които са основна причина за съхраняването и предаването на следващите поколения на спомена за протойерей Евстати Янков и неговото писмено наследство.

За Ангел Карадаков

Виж още

Неделя на Слепия

«Иди се умий в къпалнята Силоам, което значи: пратен.» (Йоан. 9:7) Едно забележително чудо с ...