Начало / Новини / Нови дарения и икони за храма в с. Воден

Нови дарения и икони за храма в с. Воден

Празничен за жителите на село Воден беше 21 октомври. Тогава беше тържествено осветен извършеният ремонт на покрива на православния храм „Свети Георги“, информира БНР.

По думите на архиерейския наместник на Тополовградска духовна околия и председател на новоучреденото църковно настоятелство на храма в село Воден ставрофорен иконом Николай Клюнков, ремонтът на покрива е извършен качествено, в срок.

„Ако още малко бяхме закъснели и бяхме хванали зимата, тези ценни светини, които се пазят в храма, щяха да погинат“, обясни Николай Клюнков.

„Трябваше да спасим този храм, който е бил съграден от нашите деди и ние сме длъжни да го опазим и предадем на нашите поколения“, заяви и Негово Преосвещенство Агатополският Йеротей, викарий на Сливенския митрополит.

Тържественото освещаване на ремонта на храма бе повод и за събирането на нови дарения. Само за час, благодарение на щедростта на воденци бяха събрани нови 1000 лв., които вече са внесени в дарителската сметка на църковното настоятелство.

Храмът се издига на най-високото място в селото и се вижда от всички населени места в околността.

Старата църква преди това, построена през 1841 година, е била опожарена по време на Руско-турската освободителна война от отстъпващите турски войски. Градежът на новия храм започва след Освобождението и е завършен и осветен през 1902 година. Той е обявен за паметник на културата от местно значение, заради забележителната си архитектура.

Църквата е уникална с красивите синьо-зелени каменни колони, с които са подчертани високите зидове.

Светинята пази документи, регистри и църковна литература от първите години на миналия век. В тях е описано, че майстор Цаньо Ганчев от с. Генчовци построил храма по свой терк, а иконостасът, иконите, всички изображения и украшения са изработени от иконописците Цаню Стойчев и Димитър и Георги Миневи от гр. Трявна.

За съжаление, времето и природата оставиха своя отпечатък. Освен на покрива, има нужда и от вътрешен ремонт, от ремонт на оградата и др., затова набирането на средства продължава. Сливенската митрополия също е обещала подкрепа с финансиране.

За Ангел Карадаков

Виж още

Излезе от печат книгата „Ръкописното предание на текста на Новия завет“

В лекциите и упражненията по дисциплината „Тълкуване на Свещеното Писание на Новия Завет“ студентите в ...