Начало / Uncategorized / София посрещна мощите на св. Евтимий, патриарх Търновски

София посрещна мощите на св. Евтимий, патриарх Търновски

На 20 октомври в София тържествено бяха посрещнати мощите на св. Евтимий, патриарх Търновски. Светинята беше донесена от Величкия епископ Сионий, игумен на Бачковския и на Троянския манастир, и бе посрещната в Софийска света митрополия от множество столични свещенослужители, во главе със Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний.

С литийно шествие новоизработената сребърна мощехранителица с мощите на св. Патриарх Евтимий бе внесена в митрополитския храм „Св. великомъченица Марина“, където ги очакваше Негово Светейшество Софийският митрополит и Български патриарх Неофит. Негово Светейшество пръв се поклони на светинята и постави в раката патриаршески  тройник – панагия, кръст и енголпие. Светейшият патриарх Неофит дари на светия патриарх Евтимий още молитвена броеница и патриаршеския си посох, които да стоят при мощите му.

Край обдарените свети мощи митрополит Антоний, Величкият епископ Сионий, викариите Белоградчишки епископ Поликарп и Велбъждски епископ Исаак, архимандрит Василий, протосингел на Софийска света митрополия, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, свещеници и дякони начело с протодякон Деян Коруноски, отслужиха молебен в присъствието на многобройно църковно изпълнение.

В края на последованието епископ Поликарп коленопреклонно прочете специално написана молитва към светия Търновски патриарх. Негово Преосвещенство Величкият епископ Сионий подари на Българския патриарх Неофит частица от мощите на св. Евтимий, с думите:

„Приемете частица от светите мощи на великия Български небесен покровител – светителят Евтимий, Патриарх Търновски. Тази частица е от мощите му, които 620 години не са напускали нашата света обител, а сега идват, за да благословят столичния град, милото ни отечество и целия ни народ. Да го благословят за утвърждаване на православната вяра, на всяка благодетел, и за устояване на нашите български традиции, завещани ни от св. патриарх Евтимий – небесният молитвен ангел на Българската църква. Нека тази частица от неговите мощи да бъде винаги при Вас, да Ви укрепва във Вашето нелеко, но благодатно и радостно за всички нас служение. И както досега водите богомъдро и с голяма любов целия православен наш народ, така да бъдете укрепван още дълги и благодатни години!“

След тържественото посрещане в митрополитския храм, Негово Светейшество даде кратък прием за гостите и духовното ръководство на Софийска епархия. На него той подари панагии – на митрополит Антоний, по случай неговото десетгодишно митрополитско служение, и на Величкия епископ Сионий, за усърдните трудове, които полага за прославление мощите на св. Евтимий, патриарх Търновски.

Текст: Весела Игнатова, Софийска митрополия 

За Ангел Карадаков

Виж още

Румен Радев: Нека предпазим православието от политическата демагогия

Нека предпазим православието от политическата демагогия и оставим църквата да бъде независима, така като е по ...