Начало / Uncategorized / Софийската духовна семинария тържествено отбеляза своята 120-годишнина

Софийската духовна семинария тържествено отбеляза своята 120-годишнина

Сто и двадесет години по-късно храмът „Св. Йоан Рилски“ в Софийската духовна семинария отново се оказа тесен, за да събере желаещите да съучастват в тържествената света Литургия по повод празника на преподобния Йоан Рилски.

Празничното богослужение започна в ранната утрин, а Божествената света Литургия бе възглавена от Негово Високопреосвещенство Ловчанския митрополит Гавриил, който съслужи с митрополитите: Пловдивски Николай, Западно- и Средноевропейски Антоний, Варненски и Великопреславски Йоан, Неврокопски Серафим, Старозагорски Киприан, Врачански Григорий, Видински Даниил и епископите Мелнишки Герасим, гл. секретар на Св. Синод, Велички Сионий, игумен на Бачковския и Троянския манастир, Браницки Пахомий, ректор на духовното школо. В богослужението участваха и архим. Василий, протосингел на Софийска св. митрополия, архим. Мелетий, зам.- ректор на Софийската духовна семинария, архим. Стефан от Троянския манастир, ставр. ик. Нелуц Опря, представител на румънския патриарх у нас, йеромонах Никодим, ставр. ик. Добромир Костов, ректор на Пловдивскта духовна семинария и Пловдивската духовна академия, ставр. ик. Николай Георгиев, прот. проф. д-р Иван Иванов и дякони, водени от протодякон Александър Нешев. 

По време на причастния канон проповед за празника произнесе ученикът Йоан-Павел Павлов, а песнопенията бяха изпълнени на два клира от ученици на семинарията, водени от църковния певец и преподавател Константинос Фотополус и доц. д-р Любомир Игнатов.  В края на богослужението с архимандритско достойнство бе отличен йеромонах Никодим.

На тържественото богослужение молитвено участие взеха Негово Високопреосвещенство Великотърновският митрополит Григорий, кметът на столицата Йорданка Фандъкова, деканите на Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ и Православния богословски факултет на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ доц. д-р Ивайло Наденов и проф. д-р Магдалена  Легкоступ.

Светейшият патриарх Неофит отправи свой поздравителен адрес към ръководството на Семинарията, в който казва: „Бъдете достойни наследници на достойните ваши предци. Продължавайте с ревност и усърдие тяхното дело, което е дело апостолско и просветителско. Изучавайте и следвайте Завета на Рилския пустиножител, заедно с цялата аскетическа и духовна традиция на Църквата Христова, и бъдете „светлината на света“ (Мат. 5:14) за обичния ни народ, на когото сте се посветили да служите. Нека от вас винаги да струи онази Светлина, за която светият евангелист и боговидец пише, че „в мрака свети, и мракът я не обзе“ (Иоан 1:5). Като Ви поздравяваме със знаменателната годишнина –благопожелаваме по молитвите и небесното застъпничество на Всесветата наша Владичица и всякога Дева Богородица, на всебългарския покровител свети Йоан Рилски Чудотворец и всички Свои дивни угодници, Всеблагият Бог щедро да дарува благодатната Си помощ и закрила, а Неговият Пресвети Дух да ви упътва във всяка мъдрост и знание!“, казва в своето поздравление патриарх Неофит. 

Браницкият епископ Пахомий, в своето слово, каза, че „духовното образование е преподаване на вечно актуалната истина, че човекът има произхода си у Бога; че човекът е призван да бъде съработник на Твореца; че на човека е обещана вечността. Духовното образование е пространството, където научно знание и духовно познание влизат в среща; където „как“ и „какво“ на науката се срещат със „защо“ на вярата. Схващането, че духовното образование няма бъдеще, е предразсъдък и Софийската семинария смирено и дръзновено вече 120 години го опровергава“, каза епископ Пахомий и завърши словото си с думите: „Моля се Господ да благослови богато Своето лозе тук, на Лозенския хълм, да Го утвърди ‒ и посяното в тление да пожъне в нетление“. 

Народният театър „Иван Вазов“ се каза тесен, за да побере желаещите да проследят празничния концерт по повод изпълването на 120-годишнината от основаването на Софийската духовна семинария. В препълнената зала митрополити от Св. Синод, епископи, духовници, православни християни, общественици и представители на държавната власт станаха свидетели на тържествения концерт, завършващ празничния ден, в който бе честван празника на св. Йоан Рилски в най-старото духовно училище у нас. 

В рамките на тържествената вечер гостите чуха църковни песнопения от древни и нови автори, народни песни и класически клавирни произведения, изпълнени от представители на различни поколения семинаристи. Между отделните изпълнения бе прожектиран документалният филм, посветен на историята на Семинарията. Така гостите успяха да са пренесат назад във времето, за да си припомнят дългия път на духовното образование в България и събитията около откриването на нашето училище. 

С този концерт гостите съпреживяха тези 120 години на трудове, вълнения, радости, борби, мечти, разочарования и надежди. 

В началото на концерта учениците от семинарията, под диригенството на г-н Костантинос Фотопулос, изпълниха песнопения в чест на св. Йоан Рилски. Свещеническият хор, под диригенството на ставр. ик. Кирил Попов изпълниха „Химн на свети Йоан Рилски“ по текст на свещеник Христо Хиларетов и музика на Петър Динев – преподавател по църковна музика в семинарията от 1926 до 1944 г. Те изпълниха още две части от музикалната поема „Рилският пустинник“, композирана от отец Кирил по стихове на Тихомир Павлов, чиято премиера се състоя неотдавна. 

Хор „Агия“, воден от Никола Антонов изпълни „Марие“ – третата част от осмогласното „Богородице Дево“ на Петър Берекет, глас трети, което традиционно се изпълнява на Атонските всенощни бдения по време на петохлебието. След това бяха бяха изпяти „Трисвятое“ и Сила от Йоан Паласис (края на 19-ти век), глас първи. Композицията на Паласис бе изпълнена за първи път в адаптация на църковнославянски език, направена от Никола Антонов и Венцислав Поповски.

Програма продължи с още църковни песнопения, подготвени от хор „Св. Наум Охридски“. Хорът започва своята дейност през 2008 г. В репертоара му влизат творби от класически автори на византийската църковна музика и български възрожденски музикоучители. Хорът е пряко свързан със Софийската семинария, защото повечето настоящи и бивши хористи са нейни възпитаници и имат своя музикален напредък  благодарение на солидната основа, придобита в Семинарията. Хорът изпълни две композиции на йеромонах Неофит Рилски, 230 години от рождението на когото се отбелязват в настоящата година. Гостите чуха и „От юности моея“ на глас четвърти, легетос и стихове от великото славословие на глас осми, завършено на 8 декември 1851 г. на остров Халки.

Освен многовековната песенна традиция на Църквата, учениците в Софийската семинария изучават класическа и народна музика. Преподавател доктор Калин Кирилов, който е не само изтъкнат църковен псалт, но и вещ познавач на българския фолклор, повече от десетилетие въвежда семинаристите в красотата на родните ритми и мелодии. Под негово диригентство ученици от 8-ми до 12 клас изпълниха две песни на Илия Аргиров – „Дойди Майко“ и „Аксано младо девойче“ в съпровод на фолклорна група. 

През последните години в Семинарията се даде възможност учениците да развиват своя музикален потенциал все повече. Наличието на достъп до музикални инструменти доведе до осъзнаването на силния интерес на някои от момчетата към развиване на творческите умения. Най – подходящо за това се оказа добавянето на свободно избираема дисциплина в извънкласните занимания – а именно, уроци по пиано. Всичко това допринася за музикалните постижения на учениците в практическите цели на семинарията, а момчетата, записани в този клас, са пример за оползотворен потенциал и удовлетворение от работата на своя преподавател, г-жа Елеонора Христова.

На концерта бяха изпълнени творбата на световноизвестния съвременен пианист и композитор Ричард Клайдерман – Балада за Аделина и Етюд от Шопен – опус 10, номер 12 – Революционен от Християн Паскалев, както и „Неаполитански танц“ от Пьотър Илич Чайковски от Самуил Христов от 10 кл., В залата прозвуча и така обичаната от всички ни Багатела номер 25 от Лудвиг ван Бетовен – „На Елиза“, в изпълнение на Боян Александров.  

В края на концерта бяха изпълнени и „Аниксандариите“ на глас осми от Теодор Фокейски. След това последваха стихове от великото славословие на глас пети, творение на видния музикоучител от 18-ти век Петър Лампадарий. Изпълнението бе на учениците от 11 и 12 клас: Йоан Петър Павлов, Николай Георгиев, Божидар Янъков като десен лик и Иван Узунов, Димитър Пирински и Димитър Еманоилов като ляв лик. В края на концерта бе изпят и музикалният превод на ученика Щелян Димов – „Достойно ест“ на глас шести, анонимно и избрани тропари от обширните евлогитарий на пети глас от Петър Лампадарий, превод на Илия Атанасов.

Концертът завърши с многолетствие за Българския патриарх Неофит и Св. Синод на БПЦ, както и за всички учители и ученици в духовното училище. Ректорът епископ Пахомий пожела на децата да продължават да надграждат знанията си, изказа и специални благодарности на преподавателския колектив за организирането на тържествата. По повод 120-годишнина на Софийската духовна семинария президентът Румен Радев награди училището със специален плакет за неговия принос в образователната и духовна сфера в българското общество. 

По информация на официалния сайт на Св. Синод. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Семинар за дигитализацията на църковното историческо наследство

На 20 май 2024 г. от 13.00 ч. в зала 8 на Богословския факултет ще ...