Начало / Uncategorized / Археолози започват спешно работа по скален манастир край тервелско село

Археолози започват спешно работа по скален манастир край тервелско село

Археолози започват работа по скален манастир до крепостта Палмате в района на с. Оногур, община Тервел, информира БНР.

Находката първоначално е станала обект на иманярски набези. След подаден сигнал археолозите също попадат на останките от ранно-византийската епоха, които са в изключително запазено състояние.

Заради посегателствата основите са подкопани и се налагат спешни действия преди настъпването на зимата.

Затова и от Община Тервел отпускат средства от общинския бюджет, а служители на Регионалния исторически музей в Добрич започват работа на терен още тази седмица. 

Местността около село Оногур е известна за местните любители на старините и туристи, но не е масово популярна. В поречието на Суха река се намира скален манастир, който има една от най-дългите пещери, скален тунел с интересни ниши, коридори и площадки. Това място като култов и жилищен комплекс е уникално за Добруджа, разказва Боян Тотев – археолог от РИМ Добрич с участие в над 35 експедиции.

„Близо до това място се разкрива верижно помещение от ранно-византийската епоха. С много високи арки – на 3 метра, стени, което като степен на запазеност няма аналог не само в Добруджа, но и в Северна България. Това място още не е проучвано от археолозите, но е разбивано много активно от иманярите. Разбили са зидовете и са ги подкопали по начин, по който тази постройка няма да успее да презимува. Там падат много големи снегове. Това нещо се крепи по някакво чудо. Преди да започнат студовете, трябва да бъде частично проучено, консервирано и обезопасено“, казва той. 

От Община Тервел са отпуснали 5 000 лв. за тези дейности и работата на терен започва още през тази седмица, посочва заместник-кметът Диана Илиева. 

„През това лято стана ясно, че в подножието на скалния манастир Шанкая има вграден параклис, тип църковно помещение. Иманярите са започнали импровизирани разкопки. Докато времето позволява, трябва да бъде извършено, за да съхраним това, което имаме – да стигнем до това наследство, то да се съхрани и популяризира“.

Боян Тотев предупреждава иманярите, че точно на това място няма да намерят нищо, което представлява ценност за тях, но биха могли да нанесат много щети от гледна точка на археологията. 

„Датировката на комплекса е в късната античност и ранно-византийското време. Но на това място, близо да скалния манастир, аз виждам много по-ранна керамика. Може да открием всякакви неща там. Самото помещение, защото ориентацията му е изток-запад, е или част от църква, или е крипта или друго верижно помещение, свързано с манастира. В скални манастири, в църкви няма никакви съкровища, никакви оставени ценни места. Там хората са живели прост живот, те са бягали от цивилизацията, без всякакви предмети на разкоша. И всякакви такива търсения са, меко казано, глупави“.

Това, че мястото е открито първо от иманярите не е за учудване, споделя още Боян Тотев, който работи сам като археолог в Регионалния исторически музей и за да започне проучване, трябва да извърви дълъг административен път. От другата страна стоят стотици иманяри.

ВИЖ СЪЩО: Надпис от 13-и век е открит при проучване на църква в Мелник

Според археолога мястото е важно не само от научна гледна точка, но и от туристическа, защото може да се социализира и да се превърне в много посещаван обект. За целта са необходими много повече средства от тези, които една малка община като Тервел може да осигури. За момента се подготвят проучванията там и се осигуряват условия находките да преживеят зимата, недокоснати от лошите условия. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Премиера на „Да бъдем тук. Беседи по радио „Свобода“ от отец Александър Шмеман на Пролетния панаир на книгата 2024

На 26 май (неделя) от 17:00 ч. в Литературния кът на Пролетния панаир на книгата ...