Начало / Uncategorized / Реставрираха 4 икони от Желязната църква в Истанбул

Реставрираха 4 икони от Желязната църква в Истанбул

По инициатива на столичния кмет Йорданка Фандъкова иконите ще бъдат част от изложба на църковна утвар и книги, съхранявани от общността на Цариградските българи.

Няколко месеца продължило възстановяването.

“С екип на Софийска градска художествена галерия (СГХГ) реставрирахме четири икони, които бяха в параклиса “Св. цар Борис-Михаил” в историческата сграда на Българската екзархия в Истанбул.

Работата е на финала и предстои иконите да бъдат върнати в Желязната църква.

При срещата ми с настоятелството на Желязната църква поех ангажимент да помогнем с реставрацията. Отпуснахме средства на СГХГ за работата. Благодаря на професионалния екип от реставратори за отличната работа.” Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова при среща с екипа реставратори, които показаха своята работа.

Предстои иконите да бъдат експонирани в криптата на Желязната църква “Св. Стефан” и ще бъдат част от изложба на църковна утвар и книги, съхранявани от общността на Цариградските българи.

Иконите са реставрирани от екип с ръководител Илинка Чергарова в състав Светлана Христова и Милан Михайлович. Няколко месеца продължи реставрацията. Иконите са от ХIХ век, канонични и представят Исус Христос Вседържител, Богородица, както и сцената “Рождество Богородично”. Едната от тях е изработена върху платно, а останалите са на дърво, използвана е и позлата, което ги прави много красиви, посочи реставраторът Илинка Чергарова.

По информация на в-к Труд.

За Ангел Карадаков

Виж още

Ако ще вървим, нека е до край

„Ние идем отдалече“[1] – така казват тайнствените източни мъдреци, дошли да се поклонят, според евангелския ...