Начало / Uncategorized / На Петковден в Сливен откриха храм „Света Петка“

На Петковден в Сливен откриха храм „Света Петка“

В Сливен днес бе открит най-новия православен храм, който носи името „Света Петка“, съобщава БНР.

Освещаването на храма започна в ранната утрин, а Негово Преосвещенство Агатополски епископ Иеротей – викарий на Сливенския митрополит Йоаникий отслужи литургия и водосвет.

На откриването дойдоха десетки миряни и дарителите на средства за изграждането на храма. Строежът на църквата „Св. Петка“ продължи близо 15 години, след полагането на първия камък от Сливенския митрополит Йоаникий. 

Предстоятелят на църковното настоятелство отец Йоан коментира, че до отварянето на вратите на храма днес са минали през много перипетии, но след молитва към св. Петка и Бог пречките са станали преодолими. 

„След молитвата и след водосвета, който отслужихме нещата се промениха коренно, започнаха да ни се обаждат хора, които искат да помагат…“ Средствата за изграждането на храма са набирани от местния бизнес и граждани на Сливен Да почетат празника дойдоха и дарителите семейство Трендафилови.

„Мотивацията ни е, че нашия град заслужава тази църква. От далеч се вижда, добре изглежда“. Трябва да има един такъв храм, в който миряните да възпитават поколенията си в добро.; За сливналии новата църква е безценна придобивка.

„Всички изпитваме огромна духовна радост, защото това е една придобивка за нашия град и за нашия духовен живот“. Църквата „Света Петка“ ще приема хората от най-новите източни квартали на града, които са строени по времето на тоталитарния режим и там храм до днес не е имало.

За Ангел Карадаков

Виж още

Неделя на Слепия

«Иди се умий в къпалнята Силоам, което значи: пратен.» (Йоан. 9:7) Едно забележително чудо с ...