Начало / Uncategorized / Новопостроената църква „Света Петка“ в Сливен ще отвори врати на своя храмов празник – Петковден

Новопостроената църква „Света Петка“ в Сливен ще отвори врати на своя храмов празник – Петковден

Новопостроената църква „Света Петка“ в Сливен ще отвори врати на своя храмов празник – Петковден, съобщи БТА.

„Това е един дългоочакван ден за много православни християни. За две години и три месеца, всички заедно с Христа, успяхме да напишем един абзац в най-новата история на нашия любим град – Сливен. Църковното настоятелство кани всички вас на това паметно събитие“, посочи той.

Освещаването ще извърши Агатополски епископ Иеротей, викарий на Сливенския митрополит Йоаникий. Празникът ще започне още на 13 октомври (петък) от 17:00 ч. с Архиерейска вечерня. На 14 октомври (събота) богослужението ще започне в 8:00 ч. с празнична утреня, а около 09:30 ч. ще започне Архиерейска света Литургия и официалното откриване на новопостроения храм.

Църквата „Света Петка“ е първата, строена в града от повече от 20 години.

Първата копка бе направена през 2008 г. с благословението на Сливенския митрополит Йоаникий, като мястото е в близост до т.нар. нови сливенски квартали, където няма православен храм. За построяването на новата църква многократно бяха инициирани дарителски кампании, в които се включиха с пари, доброволен труд и материали фирми и граждани. Дарители от всякакви социални групи „откупиха“ стенописите в новостроящия се храм.

Обзавеждането на храма се забави, защото иконостасът, иконите, архиерейският трон, мебелировката в храма, които бяха поръчани в Украйна, не бяха доставени заради войната. От Украйна са камбаните и автоматиката към тях за близо 20 хиляди лева. Камбаните имат десетки мелодии, задвижват се дистанционно, дори извън пределите на страната.

За Ангел Карадаков

Виж още

Молебен за здравето на Българския патриарх Неофит по повод единадесетата година от неговия избор и интронизация

Архиереите от Св. Синод на БПЦ-БП отслужиха днес в синодния параклис „Св. Цар Борис-Михаил“ молебен ...