Начало / Uncategorized / България с нови храмове зад граница

България с нови храмове зад граница

През последните години България и българите, живеещи в чужбина, се сдобиха с нови храмове, пише 24 часа. Повечето са в голямата епархия на Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний. 

Последната в поредицата радостни вести дойде през юни тази година, когато владиката Антоний и монсеньор Кристиан Хермес от Диоцеза на Ротенбург – Щутгарт, на Католическата църква подписаха договор за покупко-продажба на храм “Св. Бонифаций” в Щутгарт. Благодарение на доброто стопанисване на храма от страна на църковната ни община и отличните отношения между Западно- и Средноверопейска епархия и Католическата църква храмът беше предложен за закупуване от митрополията ни в Берлин със средства от държавния бюджет.

Дотогава храм “Св. Бонифаций” се ползваше под наем от нашата църковна община в града. Храмът е построен през 1934 г. и има изключителна историческа стойност за Католическата църква, тъй като е единственият построен храм по време на нацизма, когато църквата е била гонена и са разрушавани храмове. Намира се в централната част на града.

Преди това митрополит Антоний освети и катедралния храм “Св. цар Борис Покръстител” в Берлин и православния храм “Св. св. Кирил и Методий” в Хамбург, където живеят 35 хил. българи.

Най–компактните маси от сънародници в Европа живеят в Германия, Испания и Италия, затова и там са насочени най-големите усилия за придобиване и освещаване на български православни храмове.

Митрополит Антоний по време на чин на полагане на антиминс и света литургия в новия храм “Св. Теодосий Търновски” в Кьолн.

За Ангел Карадаков

Виж още

Ремонтираха основно църква в Лом

Празнична света литургия отслужи Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Даниил в основно ремонтирания и обзаведен храм ...