Начало / Uncategorized / Освещават храма „Свети Йоан Кръстител“ в сливенското село Бинкос

Освещават храма „Свети Йоан Кръстител“ в сливенското село Бинкос

Тази година жителите на сливенското село Бинкос ще посрещнат събора си на 23-ти септември с тържествен камбанен звън, информира БНР.

Той ще даде началото на празничната литургия за освещаването на новопостроената църква „Св. Йоан Кръстител“.

“Близо 200 са жителите на малкото село, сгушено в полите на Стара Планина и Средна гора между реките Беленска и Тунджа, са особено радостни и горди, че почти изцяло с дарения на материали, труд и пари са построили своя храм. За него те мечтаят откакто селото е българско“, разказва кметът Минко Банков.

Днес от 11 ч. Агатополският епископ Йеротей освети църквата. Интересен е начинът, по който местните хора избрали светецът поковител на църквата. На 23-ти септември от много време се правел събора на селото, който бил прекъснат за половин век почти. Преди 5 години кметът Минко Банков го възродил, но се оказало, че на този ден Православната ни църква отбелязва зачатието на Св. Йоан Кръстител. 

„Днес около 200 души живеят в селото, имат и малко деца, които ходят на училище в съседното село. Младите трябва да пътуват до Сливен, който е на 20 км. Много от къщите в селцето се купуват за отмора и бягство от  делника в областния град, споделя“ г-н Банков.

За Ангел Карадаков

Виж още

В памет на Българския патриарх Неофит – брой на списание „Светодавец“

Уважаеми читатели, представяме ви новия брой на списание „Светодавец“, посветен на Българския патриарх Неофит. Говорим ...