Начало / Uncategorized / Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний бе награден с царския орден “Св. Александър”

Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний бе награден с царския орден “Св. Александър”

На 18 септември Негово Величество Цар Симеон II, Велик магистър на Царските ордени, удостои Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний с Великия офицерски кръст на Царския орден “Св. Александър” по повод 10 години от каноническия му избор, мисионерската му дейност за българите в диаспора и за особените му заслуги към съхраняването на молитвената и историческа памет на Царската ни династия, съобщава Официалният сайт на Св. Синод.

Орден “Св. Александър” е основан от княз Александър I в края на 1881 г. и първите наградени с него са били предимно чужди граждани – короновани особи и високопоставени сановници, с цел да се подпомогнат дипломацията и усилията на монарха и правителството за укрепването на международния авторитет на новата държава. След края на Сръбско-българската война са добавени и два раздела на ордена, предназначени за военни и фронтови заслуги – с кръстосани мечове.

Когато Фердинанд Сакс-Кобург и Гота сяда на българския престол, той става Велик магистър на ордена, който дотогава е съставен от пет степени и сребърен кръст. През 1888 г. сребърният кръст официално е добавен към останалите под формата на шеста степен на ордена. След цар Фердинанд I последователно цар Борис III и цар Симеон II стават Велики магистри на династичния орден, който последният български монарх продължава да дава, докато е в изгнание, а и до днес.

Кавалери на ордена са били някои от най-бележитите имена на българската църка – екзарсите Антим I, Йосиф и Стефан, а след това и Българският патриарх Кирил. През 1965 г., докато е в изгнание, царят удостоява със “Св. Александър” и Йерусалимския патриарх Венедикт. Носител на същия орден е и Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай. 

 

За Ангел Карадаков

Виж още

Премиера на „Да бъдем тук. Беседи по радио „Свобода“ от отец Александър Шмеман на Пролетния панаир на книгата 2024

На 26 май (неделя) от 17:00 ч. в Литературния кът на Пролетния панаир на книгата ...