Начало / Uncategorized / Историята на катедралата в Овиедо, Испания е на повече от 1200 години

Историята на катедралата в Овиедо, Испания е на повече от 1200 години

През тази седмица в рубриката ни за раннохристиянски храмове и манастири в Западна Европа отиваме в Северна Испания. Там, в град Овиедо, се намира катедралата „Светия Спасител“ (Santa Basílica Catedral de San Salvador de Oviedo).

Днес катедралата впечатлява със своите внушителни размери и хилядолетна история. Строежът на храма започва като предроманска базилика, която се намирала на днешното място на готическата катедрала, построена по заповед на крал Алфонсо II Арагонски. Строежът на църквата започва през 781 г. и е разширена през 802 г. 

През 910 г., основаването на Кралство Леон (историческа държава, разположена в северозападната част на Иберийския полуостров) довежда до преместването на кралския двор от първоначалното му местоположение в Овиедо до град Леон, намиращ се в южната част на Кантабрийските планини. Въпреки това Овиедо остава епископски център, заобиколен от типичен средновековен град, който се превръща в една от спирките в северния клон на Пътя на Св. апостол Яков. Катедралата преминава през много промени в ранното и късното средновековие. 

В катедралата на Овиедо е положено тялото и на светия мъченик Евлогий от Кордоба, загинал за вярата на  на 11 март 859 г.

Ако тази рубрика ви харесва, то може да прочетете и научите повече за раннохристиянските храмове и манастири в Западна Европа. Може да започнете с текста за История на църквата „Св. Мартин“ в Кентърбъри – един от първите християнски центрове в Англия. 

История на църквата „Св. Мартин“ в Кентърбъри – един от първите християнски центрове в Англия

За Ангел Карадаков

Виж още

Беседа за духовния живот на православния християнин – смъртта

В столичния храм „Св. Андрей Първозвани“ продължават беседите от цикъла – „Духовният живот на православния ...