Начало / Uncategorized / Доц. Ивайло Найденов: Превенцията срещу насилието започва от семейството и училището, но с помощта на Църквата

Доц. Ивайло Найденов: Превенцията срещу насилието започва от семейството и училището, но с помощта на Църквата

Официалното начало на новата академична учебна година предстои. През тази година Богословският факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ чества своята стогодишнина и по този повод поканихме за интервю декана на Богословския факултет доц. д-р Ивайло Найденов. 

– Доц, Найденов, започвате академичната учебна година под знака на стогодишнината на Богословския факултет. Какво ново очаква преподавателите и студентите?

– Различното, което се случва в началото на всяка учебна година е срещата с новопостъпилите студенти – първокурсници. Те, за съжаление, са все по-малко и тази тревожна тенденция споделих както с колегите, така и с архиереите на Св. Синод, за да предприемем някакви мерки. Иначе за очакванията…

Ние сме хора на надеждата и това ни кара да продължаваме да работим, да прилагаме умения и добронамереност, които не само да съхранят интереса на новодошлите, но и да го умножи.

В академичния живот ни предстои достойно завършване на 100 – годишнината на факултета с тържествата в чест на св. Климент Охридски, нашия покровител (различни и многобройни инициативи), както и опита за добро начало на филиала в Бургас, където Богословският факултет предлага обучение в магистърски програми.

– Наблюдаваме, че през последните месеци агресията в обществото като да се увеличава и да заема застрашителни размери. Според вас къде се крие решението на проблема с агресията?

– Това не е през последните месеци. То е тенденция вече десетилетия и е резултат от дефицити в обществото и семейството. Животът ни се превърна в състезание – за работа, за детска градина, за място в престижно училище, за служебно израстване, за първенство на светофар… Идеална почва за агресия и безконтролно поведение. Превенцията започва от семейството и училището, на които Църквата трябва да помага. Възпитаване в християнските добродетели и семейни ценности е правилният път. Но той е доста занемарен и трябва наново да се отъпква. Да го започваме!

– Наскоро стана ясно, че от печат са излезли и последните два учебника за 11 и 12 клас по предмета „Религия-Православие“, готови ли сме да започне преподаване на предмета, като задължително-избираем, както алармира наскоро и Св. Синод?

– Тази тема за мен е във неразделна връзка с превенцията от и срещу насилието. Да, навремило е да си поговорим пак за религиозното обучение и възпитание. Преди две десетилетия аргументите на държавата срещу въвеждането на предмета „Религия“ бяха свързани с ресурси – липса на учебници, на подготвени учители, липса на интерес. Днес ситуацията е различна… Налице са учебници и помагала, богословските школи под различна форма подготвиха няколко хиляди учители, има интерес от родители и деца. И най-вече времето го иска. Но понякога училищният директор – не!

– През ноември, когато ще отбележите и дните, свързани с паметта на св. Климент Охридски какви са събитията, които сте подготвили?

– Логиката на отбелязването на 100 – годишнината бе такава, че през март отбелязахме първото заседание на факултетния съвет на Богословския факултет (1923 г.), т.е. посветихме го на историята и на нашите предшественици.

Искаме втората половина на годината да бъде посветена на настоящето и бъдещето.

В редица форуми ще се представят научните звена на факултета – катедрите, а в навечерието на празника на св. Климент ще проведем международна конференция на тема „Богословие – Църква – Общество в диалог“ с работа по тематични кръгове: Диалогът; Отвъд канона; Богословие и история в перспектива; Нови предизвикателства от старите ереси. Очакваме и представянето на юбилейната монета на БНБ – 100 години Богословски факултет. Продължаваме месечните панихиди за отминалите колеги от нас и всички други инициативи от календара на СУ, респ. Богословски факултет – 135 години Софийски университет, връчване на дипломите на завършилите колеги и др.

– През последните месеци тече и изографисване на академичния параклис „Св. Климент Охридски“. До къде стигна работата на зографите и за празника на факултета ще бъдат ли завършени стенописите?

– Човек предполага, Господ разполага! Ние планираме да сме готови за тържествата, но не зависи от нас. Работата е много, зографите са твърди прецизни. Не е само изографисването. Сменяме ламперията и обзавеждането на параклиса. Дейностите вървят по план, но… Св. Климент се грижи за дома си.

С доц. д-р Ивайло Найденов разговаря Ангел Карадаков. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Митрополит Антоний ще посети църковната ни община в Хамбург, Германия през март

Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний ще посети Българската православна църковна община в Хамбург, ...