Начало / Uncategorized / Стотици православни християни се поклониха пред Христовия Кръст в Кръстова гора

Стотици православни християни се поклониха пред Христовия Кръст в Кръстова гора

В навечерието на празника Въздвижение на Светия Кръст Господен (Кръстовден), на 13 септември, под звуците на празничните манастирски камбани бе посрещнат епархийският архиерей Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай, от преосвещения игумен на светата обител епископ Висарион с братството, и множество християни, дошли от всички краища на страната в манастира „Света Троица” на Кръстова гора, съобщава Пловдивска митрополия. 

Празничната вечерня по случай празника възглави Високопреосвещеният митрополит Николай, който в края на богослужението се обърна боговдъхновено слово към хилядите поклонници.

Малко преди полунощ по традиция в светата обител започна и Празничната утреня, в края на която митрополит Николай извърши чина на въздигането- въздвижението на Светия Кръст, както в древността Св. Макарий, патриарх Йерусалимски, е въздигнал Кръста на Спасителя и осенил всички краища на света в четирите посоки.

Владиката издигна св. Кръст, в който е вградена и частицата от Господния кръст, и заедно със съслужаващите архиереи се покланяха до земята, пеейки многократно “Господи помилуй”.

След което, започна и света Литургия, която възглави Високопреосвещеният митрополит. В съслужение с владиката бяха викарните епископи Знеполски Арсений и Смолянски Висарион, архимандрит Максим, ставрофорен свещеноиконом Тодор Хаджиев – протосингел при Пловдивска митрополия, свещеноиконом Запрян Шиков – секретар на Смолянска духовна околия, свещеноиконом Василий Кашоров, свещеници от страната и митрополитският протодякон Илиян Александров.

Празничните песнопения изпълни митрополитският хор „Св. ап. Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев.

По време на тържественото богослужение хилядите свещи, които вярващите бяха запалили, осветяваха околността. Богомолците участваха с внимание и благоговение в светата богослужба. С едни уста и едно сърце всички заедно изповядаха „Символа на вярата” и казаха Господнята молитва „Отче наш”.

На празничните богослужения присъстваха и командирът на Съвместното командване на специалните операции ген.-майор Явор Матеев и ктиторът г-н Вакрил Запрянов.

След края на св. Литургия Пловдивският митрополит Николай произнесе проповед, в която говори за спасителното значение на Кръста в живота на човека.

Духовното тържество завърши с многолетствие, провъзгласено от митрополитския протодякон Илиян Александров.

За Ангел Карадаков

Виж още

Патриарх Даниил възглави празничната света Литургия в столичния храм „Св. Неделя“

На 14 юли, 3 Неделя след Петдесетница, посветена на св. Отци от 6-те Вселенски събори, ...