Начало / Uncategorized / Освещава се новият параклис „Всички български светии“ във ВТУ „Тодор Каблешков“

Освещава се новият параклис „Всички български светии“ във ВТУ „Тодор Каблешков“

Днес с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит ще бъде осветен параклисът „Всички български светии“. 

Освещаването ще отслужи Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. През месец май параклисът бе транспортиран в двора на Висшето транспортно училище „Тодор Каблешков“ в София и бе отслужен благодарствен молебен за успешното му транспортиране и монтиране.

Идеята за построяване на православен храм на територията на Висшето транспортно училище „Тодор Каблешков“ датира още от 90-те години на миналия век. По това време учебното заведение, създадено през 1922 г., от военно е трансформирано в гражданско. През 2016 г. с решения на Академичния съвет на училището и на Епархийски съвет на Софийска св. митрополия официално стартира инициативата по построяване на храма. Избрано е църковно настоятелство със секретар и с председател – свещеник Георги Димитров от намиращия се в близост храм „Св. Троица“.

Година по-късно, на 15 юни 2017 г. – в навечерието на празника на Всички български светии, на мястото за построяване на храма е извършен тържествен водосвет, последван от благотворителен концерт под мотото „Да направим добро с песни и хоро“. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Храм „Свети пророк Илия“ в петричкото село Беласица отбелязва своя храмов празник

Храм „Свети пророк Илия“ в петричкото село Беласица отбелязва своя храмов празник. Църквата е една от ...