Начало / Uncategorized / Ден на национален траур в памет на жертвите на наводненията в Царево

Ден на национален траур в памет на жертвите на наводненията в Царево

Правителството обяви 8 септември за Ден на национален траур в памет на четиримата – двама мъже и две жени, загинали при наводненията в община Царево на 5 септември 2023 г.

Два дни след потопа животът в засегнатите селища постепенно се възстановява.

„Сега е време да се опитаме в дълбочина да анализираме какви са причините за това, което се случи. И да направим така, че да сме по-добре подготвени, когато следващия път имаме такова природно бедствие“, заяви премиерът акад. Николай Денков преди вчерашното заседание на правителството.

Днес ще бъде създадена и междуведомствена експертна комисия, която ще провери състоянието на инфраструктурата и на причините за бедствието по Южното Черноморие. Неин председател ще бъде заместник-министърът на околната среда и водите Петър Димитров.

В тридневен срок от издаването на заповедта съответните министри, ръководителите на ведомствата, областният управител на област Бургас и кметовете на засегнатите общини трябва да уведомят министър-председателя и председателя на комисията за своите представители в комисията. В тридневен срок от изтичането на този срок ще се проведе нейното първо заседание.

Бог да прости загиналите при наводненията по Южното Черноморие! 

Снимка: БТА

За Ангел Карадаков

Виж още

Храмът „Свети Николай” във Велико Търново се нуждае от спешен ремонт

Една от емблемите на Велико Търново – храмът „Свети Николай” построен през 1836 г. от майстор Колю Фичето се нуждае ...