Начало / Uncategorized / С труда и даренията на много хора е изграден нов параклис над гърменското село Дъбница

С труда и даренията на много хора е изграден нов параклис над гърменското село Дъбница

С труда и даренията на много хора е изграден нов параклис над гърменското село Дъбница, който бе осветен в неделя, 3 септември, каза един от инициаторите за изграждане на храма Симеон Чеков, информира БТА. 

Изграждането на параклиса „Свети Архангел Михаил“ започва през 2020 г., като за три години храмът е издигнат, а пространството около него – облагородено. Има изградени три къта за отдих, детска площадка, алеи, а самото строителство на параклиса продължи около две години, разказа Чеков.

По думите му мястото е свято, а цялата местност е наречена на свети Архангел Михаил.

В миналото в местността е имало крепост, а на самия връх археолози, които проучват района около Дъбница, са открили основи от стара църква. Близо до археологическия обект има аязмо, а вече и голям параклис, където миряните да отправят своите молитви, да запалят свещ и да отпочинат. 

Идеята се заражда при разходка на Симеон Чеков и Андон Костов в местността над Дъбинца. „Качвайки се един ден двамата с Андон Костов, той предложи да направим параклис. Казах, че ще е трудно, защото теренът не беше проходим, просто можеше само пеша да се качиш догоре, нито кола, нищо не може да се качва. Че ще е трудно – разбрахме, нов път почти се направи догоре до самия параклис, защото трябва да се качва техника, бетон, тухли, материалите. И така, от една разходка догоре решихме да го направим, като същевременно се отзоваха много хора“, разказа Симеон Чеков.

По думите му хора от цялата околност се включват в тази инициатива, всеки с каквото може, някои с труд, други със средства или материали, като продължават да помагат. В изграждането на част от пътя до параклиса се включва и община Гърмен, а останалата част се поддържа от местни хора и инициаторите за изграждане на храма.

Основният камък в олтара на параклиса е поставен от Негово високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим. Владиката освети и вече завършения храм тази неделя, 3 септември. „Надяваме се да може да се извършват и богослужения вътре, да се кръщават деца и да се венчават двойки, тъй като храмът има иконостас, олтар, престол – всичко необходимо“, каза още Симеон Чеков. 

С това инициаторите и всички хора, отдали труд и средства за изграждане на параклиса и облагородяване на пространството около него се надяват, че наред с археологическия обект в близост, повече хора ще посещават мястото над Дъбница както с цел туризъм, така и да посетят храма и да отправят своите молитви. „Който иска туризъм и да разгледа, който иска да се помоли, просто мястото е уникално и зареждащо, има енергия, която се усеща“, каза Симеон Чеков. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Богослуженията през Страстната седмица обяви православната ни църква „Св. Константин и св. Елена” в Кент, Великобритания

Богослуженията през Страстната седмица обяви Българската православна църква „Св. Константин и св. Елена” в Кент, ...