Начало / Uncategorized / Шестдневна приказка в Софийска Духовна Семинария “Св. Йоан Рилски”

Шестдневна приказка в Софийска Духовна Семинария “Св. Йоан Рилски”

Непосредствено след отбелязването паметта на най-големия български светия Св. Йоан Рилски, Софийска духовна семинария отвори врати за дневния детски лагер, организиран и проведен от Сдружение за Социални и Културни инициативи (ССКИ) за втора поредна година от 19.08 до 24.08.

Участниците бяха деца на възраст от 7-14 години и още от първия ден оживиха тихия ваканционен двор на Семинарията.

„Имахме щастието да пеем, рисуваме, готвим в просторната семинарска трапезария заедно с децата“, споделят организаторите. Под тяхно ръководство децата успяха да дадат живот на глината и показаха неизчерпаемо въображение за форма и цвят. С ентусиазъм  правиха химически експерименти и доказаха, че и в днешни дни химията си работи, а физичните закони са неумолими. Изработиха свещи от пчелен восък в различна форма и големина. Имаха благодатни срещи и беседи с Ректора на Семинарията Негово Преосвещенство Браницикия еп. Пахомий, както и със зам. Ректора архим. Мелетий.

Най-малките се включиха в четенето на приказки на глас под прохладните сенки на семинарската горичка.

С радост, понякога и с повечко плам участваха в отборните игри, които бяха организирани. Състезаваха се, някои се радваха, други не съвсем, но всички участваха и се бориха докрай. Показаха съобразителност и находчивост в откривателската игра, която организаторите бяха подготвили, като накрая за утеха всеки учатник получи адаптиран за деца Завета на Св. Йоан Рилски. „Сами измисляха игри и занимания,  в които имаше място за всекиго, а колко забавно им е било можем да съдим по това, че рядко се сещаха за телефони и устройства, усетили сладостта от  истинското общуване и приятелство на живо. Емоциите в басейн Възраждане бяха ненадминати. Времето беше топло и слънчево, но сякаш по традиция и тази година краткият летен дъжд не ни отмина като привнесе направи още по-запомнящо се това преживяване. Защото какво по-хубаво от веселба под чадърите, събрани всички заедно в очакване на сигнала от спасителите, че може отново да се влиза във водата“, споделят още организаторите.

„За нас организаторите от ССКИ беше радостно и благодатно преживяване, една шестдневна приказка, която нямаше как да се осъществи без Божията помощ, а така също на много наши приятели, спомоществуватели, доброволци и помощници, на които специално благодирим:

Благодарим от сърце за гостоприемството и благословението на Негово Преосвещенство ректора на Софийска Духовна Семинария – Браницкия еп. Пахомий за провеждането на лагера.

Благодарим за незабравимото пътуване до Рилския манастир, организирано и осъществено изцяло като дарение от Поклонническо-просветен център към Софийска Света митрополия „Св. Йоан Рилски“ – Поклонник. Бг.  https://www.poklonnik.bg/

Благодарим на нашите приятели от Friends Optics, които безвъзмездно и точно навреме преди започването на учебната година направиха зрителна диагностика на децата в полевия ни кабинет в двора на Семинарията.  https://friendsoptics.com/

Благодарим на Нина Маркова – Главен асистент доктор  към Лабораторията по химическо образование и история и философия на химията при Факултет по химия и фармация за безотказната помощ и насоки при избора на химическите експерименти, подходящи за възрастта на нашите лагерници.

Благодарим на доброволческата помощ от страна на Киприян и Юстина Панайотови.

Благодарим на нашите семейства за безрезервната подкрепа под всякаква форма в това наше приключение.

Надяваме се тези дни да дадат плод за Слава Божия!“, споделят още организаторите на мероприятието“, споделят още от Сдружението за Социални и Културни инициативи. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Семинар за дигитализацията на църковното историческо наследство

На 20 май 2024 г. от 13.00 ч. в зала 8 на Богословския факултет ще ...