Начало / Uncategorized / Патриарх Неофит: Благословена да е новата църковна година

Патриарх Неофит: Благословена да е новата църковна година

Според еврейското летоброене, месец септември е седмият месец от годината. Свързан е с ред библейски събития, затова е определен за начало на църковното новолетие.

По този повод Негово Светейшество Българският патриарх Неофит отправи свое обръщение, в което казва: „Встъпването във всяка нова църковна година е за нас възможност за осмисляне и осъзнато съпреживяване на всичко онова, върху което се гради християнската ни вяра, стояща в основата на нашата християнска и църковна идентичност. Тази вяра се основава върху засвидетелствани от очевидци исторически събития (срв. 2 Петр. 1:16 сл.). Събития от човешката история, която – в тайнството на Боговъплъщението – е била преобразена в история богочовешка: история на Божието домостроителство за спасението на света и човека. Тези събития от свещената богочовешка история, които богослужението на Църквата Христова постоянно актуализира за нас, съставляват гръбнака на годишния богослужебен кръг, който се обновява всяка година, в първия ден на септември, за да ни направи отново причастни към стореното от Бога – в Христа – за нас и нашето спасение“, казва патриарх Неофит. 

„Историческото време продължава своя ход, но то е вече осмислено в светлината на пълнотата на времето, а заедно с него е осмислен и човешкият живот, намерил, в тайната на богочовечеството, своето вечно божествено предназначение. Историята и съдбините ни са „веднъж завинаги“ осветени с Пришествието в света на Самия негов Творец, Който – чрез Църквата – продължава да живее в света, защото Бог „… покори всичко под нозете Му и Го постави над всичко Глава на църквата, която е Негово тяло, пълнота на Тогова, Който изпълня всичко във всичко“ (Еф. 1:22-23). За участие в тази пълнота на Църквата, в богочовешката реалност на нейния живот – под водителството на Всесветия Божи Дух, Който е Дух на Премъдрост и всяка истина, сме поканени всички ние. Да бъде благословено началото на Новата църковна година! Божият мир и Неговата велика милост, и общението в Светия Дух да бъдат с всички нас!„, допълва в своето обръщение предстоятелят на Българската православна църква. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Неделя на Слепия

«Иди се умий в къпалнята Силоам, което значи: пратен.» (Йоан. 9:7) Едно забележително чудо с ...