Начало / Uncategorized / Параклисът „Св. апостол Петър“ в Англия е на над 1300 години

Параклисът „Св. апостол Петър“ в Англия е на над 1300 години

Скъпи приятели, тази седмица в рубриката ни за раннохристиянски храмове и манастири ще ви разкажем за параклиса „Св. апостол Петър“, намиращ се в югоизточна Англия. За него се предполага, че е построен в периода около 660 г. и се смята за една от най-старите църкви на Острова. 

За храма пише св. Беда Достопочтени (написал историята на Английската църква около VIII век). Параклисът на св. апостол Петър днес носи името St Peter-on-the-Wall. Според достигналите данни параклисът вероятно е построен от епископ Сед (паметта му се чества на 7 януари и на 26 октомври) през 650-660. Учените предполагат, че храмът е построен върху основите на изоставена римска крепост. Сегашната структура на църквата е датирана в периода – 654-662 г. През 653 г. след като пътува на юг от Линдинсфарн, за да разпространява християнската вяра св. Сед се завръща през следващата година, за да построи параклиса. След като светецът се преставя пред Бога през 664 г. параклисът минава в диоцеза на епархияна на Лондон. 

В следващите векове не се знае дали параклисът е изоставен или е използван за богослужебна употреба. Чак през 1442 г. местното духовенство известява епископа на Лондон, че параклисът бил разширен, като към него е пристроена камбанария. За кратко след това храмът е използван и за плевня. През 1920 г. параклисът е реставриран и отново започва да се използва като храм. 

Ако тази рубрика ви харесва, то може да прочетете и научите повече за раннохристиянските храмове и манастири в Западна Европа. Може да започнете с текста за манастира Мон-Сен-Мишел – крепост и средище на монашеството във Франция.

Мон-Сен-Мишел – крепост и средище на монашеството във Франция

За Ангел Карадаков

Виж още

Отслужени бяха молебен и водосвет по повод 24 май в София

Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий, Наместник-предсетадел на Св. Синод отслужи тържествен молебен по повод 24 ...